Ajkule - napadi na kupače

Vijest da je turista u moru u Bečićia vidio ajkulu (kansije se ispostavilo da je je riječ o ribi veliki bucanj), odmah je podsjetilo na nemili događaj od prije gotovo šest i po decenija, kada je morska neman pojela srpskog studenta u moru na plaži Mogren. To je ujedno i jedini slučaj u Crnoj Gori koji je zabilježen da je ajkula napala kupača.

Iako, kako stručnjaci tvrde u Jadranskom moru, koje se računa za bezbjedno, živi oko 28 vrsta ajkula, napadi na kupače su izuzetno rijetki. U Hrvatskoj ih je bilo nekoliko u proteklih gotovo vijek, a poslednji se dogodio 2008. kada su turisti uspjeli da izbjegnu sigurnu smrt.


Kada je riječ o Crnoj Gori jedini zabilježeni slučaj napada velike bijele ajkule se dogodio 13. jula davne 1955. godine, kada je kod Velike ponte na plaži Mogren u moru stradao srpski student Stevan Tomašević iz Čačka.


U uvali iza ove stijene, kupajući se sa drugovima, 13 VII 1955 izgubi život Tomašević Stevan – Stevica, student elektrotehnike iz Čačka, u svojoj 22 godini, kao žrtva morske nemani. Neutješna porodica i drugovi“, stoji na spomen ploči koja i dalje stoji na stijeni ispod koje je ajkula praktično raskomadala i pojela mladića. Navodno , riječ je bilo o velikoj bijeloj ajkuli dugoj oko 6.5 metara.


Mnogi mještani i danas se sjećaju toga dana, kada je u cijelom gradu bila panika. NIkada, kako se sjećaju do tada nije bilo poznato da je ajkula napala kupača. Ni stari Budvani se ne sjećaju da je ikada bilo takvih slučajeva.


foto Mladen jevtić

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja