Autobiografija na sceni između crkava

Dramski program festivala Grad teatra nastavlja se večeras u 21 čas, kada će na sceni između crkava biti izvedena predstava Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada „Autobiografija“ Branislava Nušića u režiji Predraga Štrpca.

Povodom premijere ove predstave poznati književnik Laslo Blašković je, između ostalog, o Nušićevom životu zapisao: “Ali možda je upravo to suprotstavljeno iskustvo revnosnog državnog činovnika i pisca koji sluša samo svoj talenat, njegov počesto nesrećan život, od kojeg bi, rečeno je, pravio zašećerenu, uveseljavajuću priču, dovelo do toga da se Nušić ogledao i u tragediji i u komediji, i da je, držeći lične stvari u državnoj fascikli (kao kakav sreski pisar), upoznao život neposredno, do dna. U jednoj zdravici, upoređujući se s Gogoljem, Nušić je kazao: ‘on se i smeje i plače u svojim delima, on pati i radi; u našem malom narodu ja u tome ličim na njega; vidim i ozbiljnu i komičnu stranu života, ja se i smejem i plačem’. Dodao je i sledeće: “Izvrstan poznavalac palanačkog mentaliteta (čiji primerci, na prvi pogled, prekoračuju sami sebe, spremno se kondireći, a u suštini se plaše novog), Nušić je moćno jezički ustoličavao i već viđenim, klasičnim, i osobenim, nušićevskim sredstvima. Nušićeva komika proističe iz njegovog živog, vrcavog, narodnog jezika. Ismevajući neprolazne, možda večite, ljudske mane, Branislav Nušić je lako dobacio do našeg, i dalje prilično sumnjivog vremena.”


Predrag Štrbac je diplomirao pozorišnu i radio-režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Režirao više od četrdeset dramskih predstava po tekstovima A. P. Čehova, V. Šekspira, T. Vilijamsa, B. Srbljanović, B. Nušića, N. Koljade, H. Ibzena, M. von Majenburga, A. N. Ostrovskog, E. Volša, D. Dukovskog…

Režiju i scenografiju je uradio Predrag Štrbac, dramaturg je Božidar Knežević, saradnik na vizuelnom identitetu predstave Nikola Bradonjić, kostimograf Jasna Badnjarević, korepetitor je Maja Alvanović, scenski pokret je uradio Milan Lazić, a dizajn svjetla Marko Radanović.

U predstavi igraju: Milovan Filipović, Nebojša Savić, Milan Kovačević, Sonja Damjanović, Sanja Mikitišin i Višnja Obradović, uz muzičku pratnju Maje Alvanović (klavir).

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja