Print this page

Promovisan monografija „Susreti: poetička preplitanja dela Save Šumanovića i Rastka Petrovića“

Monografija „Susreti: poetička preplitanja dela Save Šumanovića i Rastka Petrovića“ autorke dr Milijane Simonović iz Beograda, promovisan je u Modernoj galeriji u Budvi . Promociju su JU Muzeji i galerije Budve organizovali u saradnji sa Galerijom slika „Sava Šumanović“ iz Šida i JU Narodna biblioteka Budve. Na promociji su govorili Vesna Burojević, direktorica galerije slika „Sava Šumanović“ iz Šida (izdavač), dr Predrag Zenović u ime JU Narodna biblioteka Budve, kao i autorka dr Milijana Simonović, dok je moderatorka bila Stanka Rađenović Stanojević.

U ime organizatora, brojne zainteresovane posjetioce je pozdravila Stanka Rađenović Stanojević, koja ih je bliže upoznala sa sadržajem knjige i konceptom programa. Ona je, između ostalog, pročitala kraći kritički osvrt na ovu monografiju: „Različitih karaktera, senzibiliteta, porekla, životnih okolnosti, vaspitanja, težnji, ciljeva i vizija, iskustva i umetničkih medija kojima svoje umetničke damare izražavaju, sudbinski po njihove živote, ali prvenstveno po njihovu umetnost, sreću se u Parizu 1921. godine, kulturnoj i umetničkoj prestonici avangardne Evrope. Stvarajući i razvijajući jedinstvene umetničke izraze i stilove, beležeći utiske, odjeke i tragove evropskih avangardnih tendencija, svaki u svojoj umetnosti (književnosti i slikarstvu), ova dva umetnika ostvaruju intelektualni, umetnički i poetički dijalog.... Dvojica umetnika ostaju u svojevrsnom dijalogu u odsustvu, čime je priroda suštinske poetičke srodnosti postala još indikativnija. Konkretno, polja u kojima se u prvom perceptivnom sloju nagoveštavaju poetička i umetnička koherentnost u delima dvojice stvaralaca spojena su u hermeneutičku celinu po nivoima vizuelne i čulne, značenjske i simboličke, kao i teorijske i intertekstualne srodnosti.“


Nakon toga, publici se, u ime galerije slika „Sava Šumanović“ iz Šida, obratila Vesna Burojević, koja je istakla zadovoljstvo povodom novoostvarene saradnje sa JU Muzeji i galerije Budve i zahvalila na pozivu da se ova monografija, prvi put, promoviše van granica Srbije. U svom obraćanju podsjetila je da je Šid grad koji decenijama unazad s ponosom afirmiše, njeguje i čuva sjećanje na lik i stvaralaštvo ovog velikog srpskog i jugoslovenskoj umjetnika. Fundus Galerije slika „Sava Šumanović“ nastao je zahvaljujići poklonu od 417 slika, koje je svojevremeno poklonila majka Save Šumanovića. Burojević je na kraju obraćanja dodala da su na promociji prisutni potomci Save Šumanovića, što su ostali prisutni aplauzom pozdravili.


Dr Predrag Zenović je u ime JU Narodna biblioteka Budva kazao: „Meni je bilo izrazito zadovoljstvo da čitam ovo djelo, i posebno mi je prijao visoko teorijski ton kojim je pisano, na osnovu kojeg se vidi da je ovo jedno djelo koje je izraslo iz doktorske disertacije. Dok sam slušao direktoricu galerije iz Šida, imao sam osjećaj da govori o živom autoru, a u stvari održati umjetnika u savremenosti jeste način da on bude stalno živ i da perpetuira njegova energija i umjetnički žar. Djelo o kojem govorimo je jedno akademsko, interdisciplinarno djelo koje govori o poetikama dva umjetnika, a zapravo i o prostorima sinteze ove dvije poetike koje stvaraju treće viđenje umjetnosti, što je zapravo u duhu poetike avangarde, koja govori o tome da umjetnost živi sama od sebe, stvarajući svoje kosmose.“
Autorka je na kraju rekla da je plodonosno zrno iz kojeg se razvila ova monografija zapravo nastalo iz dvije težnje, od kojih je prva naučna, radoznala i saznajna, a druga je lična i ljudska koja predstavlja humanu potrebu da se razjasne mračne struje i odnosi između ova dva umjetnika.

PODIJELI