Print this page

Preobraženska litija na Svetom Stefanu

Velika litija od manastira Praskvica do ostrva Sveti Stefan u kojoj je učestvovalo nekoliko stotina mještana Paštrovića, a predvodilo sveštenstvo Minitropolije crnogorsko primorske održana je sinoć (19.avgust). U organizaciji manastira Praskvica i parohije paštrovske, na praznik Preobraženja Gospodnjeg danas su na Svetom Stefanu već tradicionalno organizovane Preobraženjske svečanosti.

Proslava je počela u 8.30 časova Svetom liturgijom u Crkvi Preobraženja Gospodnjeg na ostrvu Sveti Stefan.
Sajam monaških i paštrovskih proizvoda počeo je u 16 časova, a litija je iz manastira Praksivca krenula u 18 časova.

 


Nakon što je litija stigla ispred ostrva Sveti Stefan, organizovano je blagosiljanje grožđa i smokava ,a nakon toga je upriličen je bogat kulturno umjetnički program.
U kulturno umjetničkom dijelu programa nastupili su: Dječji hor parohije paštrovske „Sveta Jelena Štiljanović“, Pjevačko društvo „Grbalj“ iz Grblja, pjevačke grupe „Vez“ iz Beograda i „Peče“ iz Podgorice, KUD „Đurđevdansko kolo“ iz Podgorice, „Sveti Jovana Vladimir“ iz Bara, Ansambl drevnoruske pjevačke umjetnosti „Klюč razumeniя“ iz Sankt Peterburga, dr Natalija Viktorovna Mosjagina, docent na katedri Sanktpeterburškog državnog konzervatorijuma i etno pojac Danica Crnogorčević iz Podgorice.

Foto: Ivan Čučuk

PODIJELI