Print this page

Najava predstojećeg umjetničkog programa u Modernoj galeriji u Budvi

Moderna galerija u Budvi (JU Muzeji i galerije Budve) organizuje bogat umjetnički program.

I – Izložba Vladimira Markovića (4. septembar 2018. godine)


U Modernoj galeriji u Budvi (JU Muzeji i galerije Budve) će u utorak, 4. septembra u 20 časova, biti otvorena izložba umjetničkih fotografija iz serije „San“ Vladimira Markovića. Organizatorka ove izložbe je mr Senka Subotić, teoretičarka kulture. Nakon otvaranja će biti upriličen prateći razgovor o izložbi, na kojem će govoriti dr Srđa Zlopaša, psihijatar i psihonanalitičar, prof. dr Siniša Jelušić, profesor književnosti, Mari Kristin Marković, psihoanalitičar, kao i autor Vladimir Marković. Moderatorka večeri će biti Itana Lalović, etnološkinja i antropološkinja.


„Vladimir Marković, koji se prvi put predstavio budvanskoj publici 2001. godine u Spomen domu „Stefan Mitrov Ljubiša“, sa izložbom umjetničkih fotografija pod nazivom »Preživjeli«, nam sada predstavlja izložbu iz serije »San«, postavljajući simbolično pitanje da li smo to stvarno peživjeli ili je sve to bio ili jeste nedosanjani san...? Glavni motiv Markovićeve fotografije su lutke koje u različitim oblicima predstavljaju osnovni simbol umjetnikove idejne koncepcije, izdvajajući se kao osoben predmet vezan za djetinjstva ili komunikacije djeteta, preko kojeg ukazuje na univerzalni problem ništavila i beznađa koje je zahvatilo i sferu nevine djetinje bezbrižnosti. Iz Markovićeve fotografije izbija izvjesna unutarnja dramatika zaustavljena u vremenu u kome egzinsencijalni lomovi dosežu nivo primarnog ljudskog problema ili, poučeni Franklom, nečujnog vapaja za smislom“, istakla je u svom kritičkom osvrtu mr Lucija Đurašković.
Vladimir Marković je rođen 1. avgusta 1955. Godine u Zemunu (Srbija). Diplomirao je na filmskoj Akademiji u Pragu, katedri Umjetničke fotografije 1986 godine. Od 1989. godine je član ULUPUDS-a. Živi i stvara u Srbiji i Francuskoj.
Izložba će biti otvorena do 15. septembra 2018. godine.


II – Izložba Gi Lanževena (5. septembar 2018. godine)

U srijedu, 5. septembra 2018. godine u 20 časova u Modernoj galeriji u Budvi (JU Muzeji i galerije Budve) će biti otvorena izložba „Pali anđeli“ kanadskog umjetnika Gi Lanževena. Ovu izložbu JU Muzeji i galerije organizuje u saradnji sa Ambasadom Kanade u Beogradu. Izložbu će otvoriti NJ. E. Kati Čaba, Ambasador Kanade akreditovana za Crnu Goru. Organizatorka i kustoskinja izložbe je Tanja Jovetić, akademska slikarka.
„U svojoj nedavno nastaloj seriji radova, „Pali anđeli” Lanževen nastavlja istraživanje nekih od dualnosti koje karakterišu naš doživljaj života – svjetlosti i tame, sigurnosti i sumnje, sjećanja i zaborava, ali i kontrasta između jasnoće i neodređenosti pamćenja. Izabrao je da se u ovoj seriji posveti dvjema tehnikama – mecotinti, tradicionalnoj tehnici koja zahtijeva visok stepen manuelne preciznosti i vještine, i digitalnoj fotografiji, koja se ubrzano razvija u primarnu tehniku 21. vijeka. Serija je zamišljena kao cjelina za izlaganje, tako čineći instalaciju koja nudi gledaocu izazov i priliku za razmišljanje. Кanon zapadne umjetnosti zasnovan je, u istorijskom smislu, na fuziji klasične i hrišćanske ikonografije. „Palim anđelima” su oduzeta krila, baš kao što im je oduzeta odjeća i identitet lica. Oni su ljudskog porijekla, to je jasno, ali isto tako, posmatrač ih može tumačiti na različite načine, i nijedan od tih načina nema pozitivan zaključak“, istakao je u svom kritičkom osvrtu Ričard Nojs, kritičar i grafičar iz Velsa.


Gi Lanževen je rođen 29. maja 1954. godine u Šikutimi (Kvebek, Kanada). Diplomirao je 1977. godine na Univerzitetu u Troa-Rivijeru. Poznat po radu u „crnoj gravuri“ (mecotinta), i drži masterklas kurseve ove tehnike u Kanadi i drugim zemljama (Francuska, Belgija, Luksemburg, Kina i SAD). Jedan je od osnivača ateljea Presse Papier i međunarodnog Bijenala savremene grafike u Troa-Rivijeu. Učestvovao u brojnim umetničkim projektima kao kustos i član žirija umetničkih savjeta. Izlagao je na više od 60 samostalnih i preko 150 grupnih izložbi u Kanadi, i 250 internacionalnih izložbi širom svijeta.
Izložbu čine 34 rada rađenih u tehnici mecotinte, nastali u periodu 2011–2015 godine, a posjetioci će imati priliku da izložbu pogledaju do 15. septembra 2018. godine.

PODIJELI