„San“ Vladimira Markovića u budvanskoj Modernoj galeriji

U maloj sali Moderne galerije u Budvi (JU Muzeji i galerije Budve) svečano je otvorena izložba umjetničkih fotografija iz serije „San“ autora Vladimira Markovića. Organizatorka ove izložbe je mr Senka Subotić, sociološkinja kulture. Nakon otvaranja je upriličen prateći razgovor o izložbi, na kojem su govorili dr Srđa Zlopaša, psihijatar i psihonanalitičar iz Beograda, prof. dr Siniša Jelušić, profesor književnosti iz Budve, Mari Kristin Marković, psihoanalitičarka iz Pariza, kao i autor izložbe Vladimir Marković. Moderatorka večeri je bila Itana Lalović, etnološkinja i antropološkinja.

Na početku se publici obratila mr Senka Subotić, organizatorka izložbe: „Čast mi je večeras predstaviti Vladimira Markovića, umjetničkog fotografa porijeklom sa naših prostora, koji živi i stvara većim dijelom u Parizu. Marković je rođen 1. avgusta, 1955. godine u Zemunu. Diplomirao je na Filmskoj akademiji u Pragu 1986. Svoje fotografije izlagao je širom Evrope, a veliki broj njih nalazi se u Muzeju primjenjene umjetnosti u Parizu. Ovo nije prvi put da se Vladimir Marković predstavlja budvanskoj publici. Već davne 2001. godine, u Spomen domu „Stefan Mitrov Ljubiša”, Marković je izlagao seriju fotografija pod nazivom „Preživjeli“, inspirisanu tadašnjim ratnim dešavanjima na prostorima bivše Jugoslavije. Tada su, kao i sada, na fotografijama bile lutke. Lutke, kao motiv Markovićevih fotografija simbolično su žrtve i nosioci svih ovozemaljskih tragedija, ratova, svakodnevice i civilizacijskog napredka ili nazadka. Ovdje predstavljena serija „San“ je osvrt je na predhodne epohe civilizacije.“


Nakon toga je Itana Lalović publiku bliže upoznala sa govornicima koji su učestvovali na „agori“ te večeri: „Sa nama je Mari Kristin Marković, psihoanalitičarka, koja je večeras u dvojakoj ulozi, naime ona je takođe i autorova supruga, pa će nam vjerovatno o izložbi govoriti iz dvije perspektive, one profesionalne, psihonalaitičke, ali i ličnije. O izložbi će govoriti i dr Srđa Zlopaša, psihijatar i psihoanalitičar, prof. dr Siniša Jelušić, profesor književnosti, kao i sam autor. Kao što vidite, sa nama su večeras čak dva psihoanalitičara, što vjerujem znači da je to značajna perspektiva iz koje se može posmatrati ova izložba. Dva pojma koja su u psihoanalizi izutetno značajna, a to su „san“ i „djetinjstvo“, su okosnice ove izložbe. San, kao naziv izložbe i san kao jedan od osnovnih metoda psihoanalize, i djetinjstvo, koje je predstavljeno simbolično u izložbi kroz uslikane lutke koje su simbol djetinjstva, je u psihonalizi, u čemu se mnogi psihoanalitičari slažu, ključno za dalji razvoj osobe.“


Riječ je nakon toga data dr Srđi Zlopaši koji je temu izložbe analizirao iz psihoanalitičke perspektive, ostavivši jak utusak na publiku svojim asocijacijama i analizama. Na njegov govor se nadovezala Mari Kristin Marković, koja je govorila o terapiji lutkama koju ona kao stručnjak primjenjuje u radu sa svojim pacijentima u Parizu. Profesor dr Siniša Jelušić, koji je nedavno objavio knjigu „Razumjeti lutku: ogledi o traganju za arhetipom“ (2017) publiku je bliže upoznao s istorijom vezanom za lutke, koja seže u praistoriju. On se osvrnuo na izložbu i komentarisao je, pozivajući se saznanja navedena u svojoj knjigu. Autor je na kraju istakao da je projekat, čiji je rezultat publika te večeri mogla da vidi, kao i sam rad sa lutkama, na njega imao terapeutsko dejstvo, posebno što se time bavio u periodu u kom je njegova zemlja bila u ratu.
Izložba će biti otvorena za javnost do 15. septembra 2018. godine.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti