Četvrto izdanje festivala “Novi val” u Budvi

U petak počinje četvrto izdanje festivala “Novi val” u Budvi, koji promoviše mlade umjetnike iz regiona, kako pop i rok muzičare sa nezavisne muzičke scene, tako i filmske autore/ke čiji su kratki filmovi većinom nagrađeni na prestižnim regionalnim i inostranim festivalima.

Festival otvara animirana “Ježeva kućica”u režiji Eve Cvijanović, rađena po klasičnom djelu Branka Ćopića, a biće prikazano još desetak naslova dužine 10 do 20 minuta, većinom filmova o odrastanju mladih protagonista.

Gošće festivala su Barbara Vekarići Maša Šarović, mlade rediteljke koje potpisuju filmove “Ni(t)ko nije savršen” i “Najtopliji dani ljeta”, a pored pomenutih, publici na sceni između crkava predstaviće se Nikica Zdunićfilmom “13+”u kome glavna junakinja, tinejdžerka, “odbija” da odraste, zatim emotivno snažna priča  o nesnalaženju obrazovanog mladića u tranzicionim vremenima tj. film“Mogu sam” u režiji Nikole Polića,, zatim film “Soa”,o začudnom zločinu u brdima Crne Gore u režiji Dušana Kasalice, nagrađivanadrama “ “Tanja”režiserke Jasne Nanut o djevojci koja gubi posao i dečka i vraća se da živi sa svojim starim ocem. Na programu je i film “Škrge” režiseraNikole Zdravkovića,o dva brata blizanca sasvim različitih karaktera, koji se sukobljavaju oko jedne djevojke, kao i poetična priča “Krila i stvari”koju su korežirali Jelena Gavrilovići Stefan Đorđević.

Filmski segment festivala okupljafilmadžije iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, baš kao i muzički dio programa u kojem će biti predstavljeni kantautori odnosno bendovi koji su snimili prvi album ili, pak, tek pripremaju svoja debi izdanja.

 Izuzetak su dva već veoma afirmisana izvođača, kantautorka Nina Romići grupa Stray Dogg, koji su, svako na svoj način, pokrenuli novi kantautorski talas prije nekoliko godina, što je bila (jedna od) inspiracija za naziv festivala.

Prve večeri nastupaju Sir Croissantiz Banjaluke, delikatni kantautor koji ima dva zapažena EP izdanja, slijedi intrigantni budvanski duo Haze & Ashkoji trenutno završava prvi album, potom dobro poznati bend Stray Dogg iz Beograda, da bi u finalu prve večeri zasvirale Rezerve, makarski pop- rok sastav koji će premijerno u Crnoj Gori predstaviti svoj hvaljeni debi album.

Drugog dana festivala dolazi Ichabod, mlađani autor iz karlovca sa samo nekoliko raskošnih pop pjesama koje otkrivaju veliki stvaralački talenat, zatim slijedi koncert heroine hrvatske nezavisne scene Nine Romić, koja će i promovisati aktuelni album “Sloboda”, da bi festival bio završen koncertom Harvo Jay, bendačiji je muzički izraz sve vrijeme na klackalici između sanjivog i bučnog alt. rok zvuka.

Festival “Novi val” organizuje nevladino udruženje Agora, finansijski je podržan od Opštine Budva, TO Budva i ima podršku HP “Budvanska rivijera” i niza lokalnih privrednika, dok su segmente programa podržali Ministarstvo sporta – Direktorat za mlade, kao i Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, kroz projekat “STRONGO”.

Svi festivalski sadržaji su besplatni i realizuju se na sceni između crkava u Starom gradu, a u slučaju kiše filmski dio programa biće izmješten u budvansku Modernu galeriju.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja