Pali anđeli“ Gi Lanževena u Modernoj galeriji

U Modernoj galeriji u Budvi (JU Muzeji i galerije Budve) otvorena je izložba „Pali anđeli“ kanadskog umjetnika Gi Lanževena. Ovu izložbu je JU Muzeji i galerije organizovala u saradnji sa Ambasadom Kanade u Beogradu. Izložbu je otvorila NJ. E. Kati Čaba, Ambasador Kanade akreditovana za Crnu Goru. Organizatorka i kustoskinja izložbe je Tanja Jovetić, akademska slikarka. U muzičkom dijelu programa je nastupila Marina Dinić, pijanistkinja iz Budve, koja je odsvirala poznatu kompoziciju „My way“.

Na početku se prisutnima obratila Danka Mijušković koja je ispred JU Muzeji i galerije pozdravila prisutne i bliže ih upoznala sa biografijom umjetnika: „Gi Lanževen je rođen 29. maja 1954. godine u Šikutimi (Kvebek, Kanada). Diplomirao je 1977. godine na Univerzitetu u Troa-Rivijeru. Poznat po radu u „crnoj gravuri“ (mecotinta), i drži masterklas kurseve ove tehnike u Kanadi i drugim zemljama.” Nakon toga je riječ data mr Luciji Đurašković, direktorici JU Muzeji i galerije Budve, koja je istakla: „Posebna mi čast i zadovoljstvo večeras, što sam u prilici da vas sve pozdravim i da vam se zahvalim na prisustvu u ime Javne ustanove Muzeji galerije Budve, s obzirom na ovaj izuzetan povod oličen u prilici da sarađujemo sa ambasadom Kanade koja nam je pomogla da predstavimo jednog njihovog izuzetnog umjetnika, Gija Lenževana, i to preko njegovih neobično zanimljivih grafika iz ciklusa „Pali anđeli”.


Nakon toga, NJ.E. Ambasador Kanade Keti Čaba je otvorila izložbu riječima: „Ambasada Kanade je veoma ponosna što je još jedna kanadska izložba postavljena u ovom prestižnom prostoru Moderne galerije Budva. Gi Lanževen je imao više od 60 individualnih izložbi i učestvovao je na preko 350 zajedničkih izložbi u Kanadi i u preko desetak zemalja širom svijeta. Za kraj, željela bih naročito da se zahvalim direktorici, gospođi Luciji Đurašković, kustoškinji gospođi Tanji Jovetić i njihovim kolegama na odličnoj saradnji povodom postavke ove izložbe. Nadam se da ćemo imati prilike da ponovo sarađujemo u bliskoj budućnosti.“
Izložbu čine 34 rada rađenih u tehnici mecotinte, nastali u periodu 2011–2015 godine, a posjetioci će imati priliku da izložbu pogledaju do 15. septembra 2018. godine.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti