Print this page

Foto izvještaj sa festivala Novi Val u Budvi

Dvodnevni festival “Novi val” u Budvi je okupio niz mladih kantautora i filmskih autora koji slove za nove nade kinematografije i alternativne muzičke scene, uz gostovanju već istaknutih muzičara kakvi su Nina Romić i Stray Dogg.


Festival je otvoren crnogorskom premijerom filma “Ježeva kuća” koji je privukao brojnu publiku, različitih uzrasta, ali su najmlađi ipak najviše uživali u animiranoj verziji klasika Branka Ćopića. Svoje filmove u filmskom segment predstavile su gošće Barbara Vekarić i Maša Šarović, različite u umjetničkom pristupu filmu, ali obje zrele u svom autorskom izrazu.
U muzičkom dijelu festivala koji je organizovalo nevladino udruženje Agora nastupili su veoma mladi kantautori Igor Božanić (17 godina) iz Banjaluke, pod pseudonimom Sir Croissant, i Bruno Šlat (20 godina) iz Karlovca, oba vanredno talentovana kompozitora ali i autentična izvođača koji su očarali prisutne.


Posebnu pažnju brojne publike privukao je nastup budvanske grupe Haze & Ash, čiji autorski tandem čine Andrej Lovrić i Dario Vuksanović, a ovaj put su nastupili u proširenom sastavu sa još tri izvrsna muzičara (iz Budve, Cetinja i Beograda). Na svaku pjesmu sa njihovog prvog albuma čije snimanje upravo završavaju, publika je reagovala burnim aplauzom, a isto tako i na pjesme grupe Stray Dogg, koje su mnogima bile poznate. Bend Dušana Strajnića bio je vidno raspoložen i na sceni između crkava priredili su vrhunski koncert. Na kraju prve večeri atmosferu su usijale Rezerve, pop-pank bend iz Makarske sa svojim pjevljivim, ljubavnim pjesamama.
Po drugi put u Budvi je nastupila Nina Romić, kantautorka iz Zagreba, koja je sa još dva muzičara izvela kako svoje hitove, tako i nekoliko pjesama sa aktuelnog albuma “Sloboda”. Festival je zatvoren furioznom svirkom trija iz Osijeka, grupe Harvo Jay, koji sun a pravi način zatvorili četvrto, veoma posjećeno izdanje festivala.


“Novi val” je finansijski podržan od strane Opštine Budva, uz pomoć HP “Budvanska rivijera” i niza lokalnih privrednika, dok su segmente programa podržali Ministarstvo sporta – Direktorat za mlade, kao i Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, kroz projekat “STRONGO”.
Prijatelji festivala su “Grad teatar”, JU “Muzej i galerije”, Casper bar i Garden café, dok je medijski sponzor bio portal Sterao Art Magazin.

foto: Aleksandar Aleksić

PODIJELI