Radnici od Opštine traže više od četiri miliona

Opštini Budva prijeti isplata više od četiri miliona odštetnog zahtjeva, koliko u nekoliko odvojenih tužbi traži gotovo 200 radnika lokalne administracije,zbog neusaglašenih koeficijenata i manje obračunatih zarada u ptoteklih pola decenije.

Među 380 odvojenih sudskih sporova, koje protiv Opštine se vode pred crnogorskim sudovima, „najskuplji“ su oni koji vode njeni radnici.


Radnici se pozivaju da ih je Opština oštetila isplaćivanjem manjih zarada u periodu od avgusta 2008. do aprila 2009., te da im se nadoknadi šteta po osnovu manje obračunate zarade za 2013., 2014., 2015., i 2016. godinu.


Naime, Opština je u januru 2008. donijela odluku kojom je utvrdila minimalnu cijenu rada od 100 eura. U aprilu 2009. donijela je novu odluku kojom je minimalna cijena rada iznosila 85 eura, da bi u martu 2013. donijela odluku kojom minimalnu cijenu rada utvrđuje na iznos od 55 eura. Iako je odluka o minimalnoj cijeni rada od 55 eura važila do kraja 2012. Opština je i dalje nastavila da plate obračunava po toj odluci. To je osnova po kome radnici lokalne administracije zahtijevajui da se isplati naknada.

Pripadnici Službe zaštite i spasavanja, 50 vatrogasaca uspjelo je nedavno pred osnovnim sudom u Herceg Novom po istom osnovu da dobiju proces protiv Opštine koja im je zbog manje obračunatih zarada dužna da isplati čak milion eura. Opština je uložila žalbu na ovu presudu.


Slična situacija je u opštinskom preduzeću „Mediteran reklame“, gdje su radnici zbog umanjenja koeficijenata i propusta bivšeg rukovodstva tužili tu firmu te dobili sudske sporove u vrijednosti od gotovo pola miliona eura.


Dva sudska spora u vrijednosti od 400 hiljada eura radnici su dobili krajem prošle godine, da bi prije desetak dana sud i u trećem sudskom sporu u vrijednosti od 88 hiljada presudio u korist radnika.

 

foto: Jugoslav Belada

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti