Print this page

Izlozba dubrovačkog slikara Tonka Smokvine u Porto Montenegru

Dubrovački slikar Tonko Smokvina prvi se put predstavlja crnogorskoj publici serijom radova pod nazivom Untamed Image / Neukrotivost slike u Zbirci pomorskog nasljeđa – izložba će biti svečano otvorena 17. septembra u 20:00h.

Serija radova okupljena pod krovnim nazivom The Untamed Image okuplja više ciklusa slika izvedenih u razdoblju od 2015. do 2018. godine. Sam naslov reflektuje se na likovni izraz djela koji se odupiru postavljanju u okvire i kompozicijskim načelima ne dopuštajući ruci i umu da ih ukroti racionalan način promišljanja. Slike su nastale kao rezultat burnih životnih događaja kada emocionalni dio prevlada evolucijsku težnju uma ka racionaliziranjem.

Instikti i emocije koji proizIlaze iz duboke boli, nostalgije i anksioznosti utjelotvoruju se u hromatskoj erupciji koja potpuno zauzima cijelu plohu slike gdje apstrakcija preuzima primat gutajući čak i natruhe figurativnosti.

Nazivi slika poput “Čežnja”, “Žudnja”, “Slutnja” otkrivaju nemogućnost israza težine osjećaja putem riječi, ni pokušaja objašnjenja govorom, već se javlja potreba za prevođenjem i transformacijom onih neopisivih stanja duha u vizuelnu predstavu koja se pred gledaocem odvija prateći neukrotive linije koje bježe iz prostora slike, borbu komplementarnih i nekomlementiranih boja, težnju figura da izbore svoj jasan oblik. Slikar Tonko Smokvina zaustavlja tu hromatsku borbu i kao kadar iz filma uspijeva zamrznuti trenutak erupcije poprimajući dokumentarnu vrijednost procesa ljudske svijesti.

PODIJELI