Kula od sjećanja i druge priče“ Sava Markoča u Spomen domu „Reževići“ u Reževićima

Promocija knjige priča „Kula od sjećanja i druge priče“ autora Sava Markoča iz Bara biće održana u srijedu u 19 časova u Spomen domu „Reževići“ (JU Muzeji i galerije Budve) . Na promociji će govoriti mr Branka Čvorović, odgovorna urednica programa Radio Budve, Milica Vučinić, spisateljica i koreografkinja, kao i autor, dok će moderatorka večeri biti mr Milica Stanić Radonjić, poslovna sekretarka JU Muzeji i galerije Budve.

U nastavku donosimo dio iz predgovora knjige, koji potpisuje autor: „Na treći dan Božića, po gregorijanskom kalendaru, prvi put je ušao u ono što je ostalo od prve prave kuće koju su ozidali njegovi preci kad su se dohvatili ravnog Bara. Ugazio je desnom nogom na veliku kamenu gromadu koja je ležala na zemlji ispred mjesta gdje su nekad stajala ulazna vrata. Nepažljivi posmatrač bi mogao pomisliti da je kamen služio kao stepenik i da je od zemljotresa, koji nijesu bili rijetki u ovom kraju, malo promijenio položaj i izašao iz ležišta na kojem se prvobitno nalazio. Ali, znao je da nije tako. Još ranije mu je njegov domaćin pričao o nadvratniku na kom je bila uklesana godina kada je kuća građena. Sam sebi se čudio zašto je svih ovih godina prolazio pored ruševine sa kojom je, htio on to da prizna ili ne, bio povezan nevidljivim nitima, ali se uporno ponašao kao da uopšte nije bila tu. Zašto mu nikad nije palo na pamet da uđe, da makar pogleda tih nekoliko preostalih zidova? Podigao je desnu nogu i ugledao broj, godinu koja je bila nevješto uklesana u kamenu. Nije uspio da razazna da li je posljednja cifra trebala biti trojka ili osmica. Vrijeme je učinilo svoje. Ili maglovito pretpraznično predvečerje. Za trenutak mu je postalo žao što se nije malo podrobnije interesovao za ličnu istoriju, jer koliko god da je bila mala i nevažna drugima, bila je njegova. Ionako ga ova svjetska, koja je baš tih godina prijetila da bude upamćena samo po lošem, nije naročito interesovala. Odmah je pronašao izgovor, svalio je krivicu na oca. Tako bi obično bivalo kada ti prikače da si domazet, kad se prekine veza sa nečim što je bilo dio tebe. Ali, samo na kratko se tako osjećao. Ipak je otac bio taj koji nije dozvoljavao, makar to bilo na način koji je on praktikovao, čestim posjetama rođacima kada je za to bilo vrijeme, nerijetko i kada nije, da dođe do potpunog zaborava“.


Savo Markoč je rođen januara 1963. godine u Baru, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a diplomirao je na Nastavničkom fakultetu u Nikšiću, na odsjeku za engleski jezik i književnost. Kratko je radio kao nastavnik, dok je veći dio radnog vijeka proveo u nekoliko pomorskih agencija. Usput se bavio istraživanjem. U četrdesetim godinama otkrio je ljubav prema kamenu, a u pedesetim ka pisanju kratkih priča, kojima se posvetio. Živi, radi, kleše i piše u Baru.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja