Na Jadranskom sajmu od 19. do 23. septembra na programu su tri sajamske manifestacije

U godini jubileja, kada Jadranski sajam proslavlja 50 godina rada zemlja partner sajamske manifestacije je Narodna Republika Kina. Posredstvom specijalizovanih sajamskih platformi, na ove tri međunarodne sajamske manifestacije,  predstaviće se 89 direktnih i indirektnih izlagača iz 19 zemalja, i to: Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Albanija, Kosovo, Kina, Malta, Finska, Austrija, Švedska, Švajcarska, Italija, Turska, Holandija, Njemačka, SAD, Velika Britanija i Portugalija. Svakako je kuriozitet i činjenica da se od ukupnog broja izlagača na ovogodišnjem Sajmu prvi put predstavlja 61,5%. Već tradicionalno, i ove godine na sajmu je prisutan veći broj inostranih kompanija, koje ove godine čine 60 % ukupnog broja izlagača.



Prema riječima izvršnog direktora Rajka Bujkovića tokom 50 godina poslovanja, u ambijentu više različitih privrednih sistema, sajamske platforme koje nudi Jadranski sajam uspješno su služile privredi Crne Gore.


"To nam daje za pravo da i danas i ovdje ukažemo na značaj i doprinos Jadranskog sajma razvoju privrede Crne Gore što je potvrđeno i ovaj put kroz partnerstvo sa Narodnom Repunčikom Kinom.Jubilarni 40. Sajam građevinarstva uz tradicionalne učesnike – proizvođače i distributere građevinskih materijala, alata i mašina, stolarije od drveta i aluminijuma, uređenja enterijera obilježiće predstavljanje  velikih kompanija za projektovanje, inženjering i izgradnju.  Ove godine posebno raduje učešće većeg broja kompanija koje se bave projektovanjem i izvodjenjem radova na realizaciji velikih infrastrukturnih objekata. Vodeća među njima je CRBC, kineska kompanija, koja realizuje projekat auto puta Bar-Boljare. Takođe, na Sajmu su ponovo prisutni zastupnici renomiranih svjetskih proizvođača građevinskih mašina i mehanizacije. 6. Sajam energetike karakteriše snažno prisustvo kompanija koje se bave termotehnikom kao i ponudom riješenja za gradnju energetski efikasnih objekata. Pored domaćih kompanija iz ovog sektora prisutne su i inostrane čije prisustvo potvrđuje rastući potencijal regionalnog tržišta. Inostrane kompanije iz Kine, Italije i Albanije predstaviće različita riješenja za proizvodnju zelene i transport električne energije. Na 13. Sajmu voda, vodovoda i sanitarnih tehnologija nastupiće čak 85% novih izlagača. Posjetioci će biti u prilici  da se upoznaju sa brojnim segmentima ove sajamske izložbe: instaliranjem uređaja za pročišćavanje otpadnih i oborinskih voda i izradu vodovodnih sistema, biološki pročistači otpadnih voda, prepumpne stanice, cistjerne i oprema za pitku, tehnološku i otpadnu vodu", kazaoa je Bujković.


Prema njegovim riječima povodom obilježavanja 50 godina postojanja, Jadranski sajam organizuje 21. septembra workshop  na temu „Sajamska industrija: ponuda prostora i znanja“, uz učešće tima internacionalnih specijalista iz ove oblasti.  Worshop se održava pod pokroviteljstvom Asocijacije sajmova centralne Evrope – CEFA. Istim povodom izdata je  i monografija   “Jadranski sajam - 50 godina sajamske djelatnosti u Budvi”, koja podsjeća na neke od  aktivnosti Jadranskog sajma u prethodnih 50 godina.
Svečano otvaranje 40. Sajma građevinartsva, 13. Sajma vode-vodovodi-sanitarne tehnologije i 6. Sajma energetike  je 19. septembra, sa početkom u 11 časova. Po tradiciji, za najuspješniju sajamsku prezentaciju biće dodijeljeno priznanje Jadranskog sajma Expo Trophy. Za posjetioce sajma, u saradnji sa izlagačima, svakodnevno je organizovana nagradna igra. Radno vrijeme Sajma je od 10 do 18 časova. U nedjelju, posljednjeg sajamskog dana radno vrijeme je od 10 do 16 časova.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti