Print this page

Novi vrtić svečano otvaranje

Uručivanjem ključeva ministru prosvjete Damiru Šehoviću, gradonačelnik Budve Dragan Krapović svečano je danas otvorio savremeni vrtić u kompleksu "TQ Plaza" u centru grada. Opština Budva besplatno je ustupila 700 kvadrata poslovno - stambenog prostora u TQ Plazi Javnoj predškolskoj ustanovi "Ljubica Jovanović – Maše", a poznate građevinske kompanije iz Budve i Crne Gore u rekordnih 45 dana svojim donacijama i angažovanjem radne snage osposobile su prostor u kome boravi 190 mališana.

Zahvaljujući se Opštini i predsjedniku Krapoviću, direktorka JUP "Ljubica Jovanović Maše" Vera Šaranović kazala je da je vaspitana jedinica u TQ Plazi, peta kojom upravalja ta javna ustanova .

"Upisano je 193 djece i na taj način smo u velikoj mjeri rasteretili ostale vaspitne jedinice. Ukupno smo upisali ove godine 1.200 djece u tri vaspitne jedinice u Budvi i po jednoj u Pržnu i Petrovcu. Vjerujemo da će mališanima boravak u novim prostorijama biti ugodan i lijep zahvljajući razumjevanju Skupštine opštine Budva i predsjdnika Krapovića koji su nama ustupili 700 kvadrata na nedoređeno vrijeme. Velika zahvalnost dugujemo sponzorima, prijateljima vrtića koji su svojim angažovanjem i uloženim sredstvima omogućili da se ovaj veliki proostor privede namjeni i kratko vrijeme. Hvala Ministarstvu prosvjete na podršci“, kazala je Šaranović.

Gradonačelnik Krapović kazao je da je lokalna uprava istrajna u namjeri da najmlađim sugrađanima pruži što bolje uslove za njihov rast i razvoj.

"Naša je dužnost da im obezbijedimo srećno djetinjstvo. Postojeći objekti javne predškolske ustanove “Ljubica Jovanović – Maše”, godinama unazad, svojim kapacitetima nisu adekvatni u odnosu na broj upisane djece. Lokalna samouprava je zbog toga odlučila da sva svoja raspoloživa sredstva usmjeri ka rješavanju problema prebukiranosti kapaciteta postojeća dva objekta vrtića u užem gradskom jezgru Budve. Opština Budva sada je pristupila odgovornom planiranju aktivnosti u cilju obezbjeđivanja uslova za razvoj predškolskog obrazovanja. Nažalost, ono što je prethodno propušteno se ne može brzo nadoknaditi, ali zato sada možemo učiniti sve da neke od postojećih prostora, koji su u vlasništvu Opštine Budva, prenamjenimo i učinimo adekvatnim za boravak mališana“, kazao je Krapović.

Prema njegovim riječima odluku lokalne uprave da u što kraćem roku odgovori potrebama mališana podržala je društvena zajednica Budve i kroz upravu vrtića, Ministarstvo prosvjete Vlade Crne Gore.

"Zadovoljni ovim pilot projektom, nadamo se da ćemo pokrenuti sve na maksimalno angažovanje i da se ubrzo vidimo u novom vrtiću u Dubovici ili rekonstruisanom i dograđenom starom vrtiću u Budvi. Smatram da je sada ovaj prostor dobio najbolju moguću namjenu i sa neizmjernim zadovoljstvom ga predajem na upotrebu onima koji će na stručan i odgovoran način brinuti o našim najmlađim sugrađanima“, poručio je Krapović.

Ministar prosvjete Šehović naglasio je da je da upisna politika resornog ministarstva je uvijek bila ono što je najbolje za djecu.

"To znači omogućavanje svakom djetetu, čiji roditelji to žele, da upišu državni vrtić uz našu obavezu da kroz saradnju Ministarstva prosvjete, samih vrtića i opštine pokušavamo da ambijent u kome ona borave učinimo prijatnim i sigurnim. Zahvaljući takvom odgovornom ponašanju uspjeli smo u proteklih dvije godine da obuhvat ranim vaspitanjem podignemo sa 59 na 70 procenata, što je izuzetne važnosti za cjelokupno društvo“, kazao je Šehović i pohvalio saradnju sa Opštinom Budva u otvaranju novog vrtića.

foto: Adnan Dautović

PODIJELI