Print this page

Sakupili 90 tona otpada sa plaža

Tokom tri mjeseca realizacije kampanje „Uhvati čist talas“ na oko 30 plaža i ugostiteljskih objekata u Budvi ovog ljeta prikupljene su velike količine ambalažnog otpada, koji će u potpunosti biti recikliran. U organizovanoj akciji selektivnog prikupljanja ambalažnog otpada, prikupljeno je 90 tona staklene i jedna tona plastične ambalaže. Posebno je prikupljana i aluminijumska ambalaža, a posjetioci plaža su odvojili ukupno 12 hiljada limenki, što čini 250 kilograma ove vrste otpada.

Na ovaj način, inicijator projekta, kompanija Coca-Cola HBC Crna Gora u saradnji sa još sedam partnera, uspostavila je i sprovela u praksi pravilan sistem za upravljanje ambalažnim otpadom.

„U Budvi smo ove godine kroz kampanju „Uhvati čist talas“ zaokružili put otpada – od njegovog nastanka pa do reciklaže. Ovo je pilot projekat koji smo pripremali 12 mjeseci, ali je trud zaista vrijedio jer smo izuzetno zadovoljni postignutim rezultatima i količinama ambalažnog otpada koje će biti reciklirane, čime smo dali konkretan doprinos zaštiti životne sredine. Na ovaj način smo očuvali i morski ekosistem, jer je otpad završio na za to predviđena mjesta, umjesto na plažama ili u moru, čime smo i opravdali naziv kampanje. Željela bih da zahvalim partnerima akcije koji su posvećeno radili kako bi ovaj pilot projekat bio uspješan, a posebnu zahvalnost dugujemo i vlasnicima 32 plažna bara koji su prepoznali značaj ovakve inicijative i dali svoj nemjerljiv doprinos“, kazala je Andrea Radonjić, menadžer za javne i regulatorne poslove u kompaniji Coca-Cola HBC Crna Gora.

Na 32 plažna bara i plaže aktivisti kampanje edukovali su posjetioce, motivišući ih da praznu ambalažu odvoje u namjenske posude - posebno staklo, plastika i limenke. Tako selektovan otpad je dalje slat na pripremu za reciklažu, a potom i na samu reciklažu. Partneri na projektu su Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Agencija za zaštitu prirode i životne sredine, kompanija Coca – Cola HBC Crna Gora, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, Opština ,,Budva“, preduzeće ,,Komunalno“ Budva, Regionalna deponija ,,Možura“ Bar i Ekološki pokret ,,Ozon“.

Partneri su izrazili očekivanje da će ovaj projekat sledećih godina biti proširen i na ostale opštine.

PODIJELI

Tagged under