„Dani evropske baštine“ u Budvi

U petak, 21. septembra, u 20 časova na trgu ispred Spomen doma „Stefan Mitrov Ljubiša“ (JU Muzeji i galerije Budve) u našem Starom gradu, biće otvorena manifestacija međunarodnog karaktera „Dani evropske baštine“, koja se ove godine realizuje pod sloganom „Umjetnost dijeljenja“. Evropska godina kulturne baštine (2108) ima za cilj da podstakne ljude da istraže bogatu i raznoliku kulturu Evrope, sa ciljem promocije ali i zaštite njenih jedinstvenih vrijednosti. Organizator manifestacije u ime JU Muzeji i galerije Budve je Dušan Medin, diplomirani arheolog i master menažer u kulturi.


„Dani evropske baštine“, koji se obilježavaju u 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi, bazirani su na promociji lokalnih vještina, tradicije, arhitekture i umjetnosti, što čini zajedničku evropsku baštinu. Pokrenuta 1985. godine u Francuskoj, manifestacija je organizovana kao zajednička inicijativa Evropske komisije i Savjeta Evrope od 1999. godine i obilježava se u septembru, sa više od 70,000 događaja organizovanih širom Evrope. „Dani evropske baštine“omogućavaju građanima da istraže širok spektar kulturnih dobara kroz niz tematskih događaja besplatnih za posjetioce, što pomaže upoznavanju skrivene istorije ljudi i mjesta koja su imala značajnu ulogu u uobličavanju kulture i baštine Evrope. Ciljevi manifestacije bazirani su na boljem razumijevanju zajedničke evropske prošlosti, uvažavanju tradicionalnih vrijednosti i podsticanju novih inicijativa iz oblasti konzervacije i edukacije, a njen pan-evropski karakter doprinosi zbližavanju naroda Evrope, kroz širenje zajedničkih kulturnih vrijednosti.


Ministarstvo kulture jedanaestu godinu zaredom koordinira organizovanje „Dana evropske baštine“ u Crnoj Gori. Manifestacja će biti obilježena u jedanaest opština, sa četrdeset programa, čija je realizacija planirana u periodu od 21. do 30. septembra 2018. godine.

Najava programa u Budvi:

 

Petak, 21. septembar, 20 časova

Svečano otvaranje „Dana evropske baštine“ u Budvi

Otvaranje dokumentarno-umjetničke izložbe o starim primorskim gradovima

„Zapisi i crteži u prolazu“

prof. Aleksandra Radojevića, dipl. ing. arh. iz Beograda

Spomen dom „Stefan Mitrov Ljubiša“, Stari grad Budva

 

Subota, 22. septembar, 20 časova

Prateći program izložbe „Zapisi i crteži u prolazu“

Razgovor sa prof. Aleksandrom Radojevićem

moderator: Dušan Medin

Trg ispred Spomen doma „Stefan Mitrov Ljubiša“, Stari grad Budva

 

Ponedjeljak, 24. septembar, 20 časova

Otvaranje dokumentarne izložbe arheoloških fotografija

„Refleksije praistorije u bronzi“

 

i predavanje „Situlska umjetnost“ Boruta Križa, dipl. arheologa 
(Dolenjski muzej, Novo Mesto, Slovenija)

 

Spomen dom „Crvena komuna“, Petrovac

 

Četvrtak, 27. septembar, 20 časova

Promocija zbornika radova

„Crvena Stijena in Cultural and Ecological Context“

urednik prof. dr Robert Bob Vejlon (SAD)

(Crnogorska akademija nauka i umjetnosti / Narodni muzej Crne Gore, 2017)

Učesnici: akad. Pavle Pejović, mr Mitra Cerović, Nikola Borovinić i Goran Pajović

moderatori: Itana Lalović i Dušan Medin

Muzej grada Budve, Stari grad Budva

 

Subota, 29. septembar, 20 časova

Otvaranje samostalne izložbe slika

„Evolution“

akad. slikara Đorđa Rašovića iz Podgorice

Galerija „Marko Krstov Gregović“, Spomen dom „Crvena komuna“, Petrovac

 

Svi programi počinju u 20 časova i ulaz je slobodan

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja