Be part Budva Festival - pogledajte neke od radova umjetnika koji će doći

Budva će od 21. septembra do 28. oktobra biti domaćin festivala ulične umjetnosti - „Be paArt Budva“, koji organizuju Fondacija Budva i d.o.o. „Creative Lab“ iz Budve, a uz finansijsku podršku Turističke organizacije opštine Budva.


Riječ je o festivalu koji podrazumijeva više umjetničkih intervencija na javnim površinama u gradu (public art), pa će Budva po završetku festivala biti bogatija za tri murala na atraktivnim lokacijama, 3D iluziju na šetalištu, oslikan poligon OŠ „Stefan M. Ljubiša“ pedagoiško-didaktičkim igrama, te posebnom manifestacijom – izradom skulptura u pijesku na Slovenskoj plaži. Sve to biće propraćeno muzičkim nastupima lokalnih umjetnika i žurkama na otvorenom.

 

Svakog vikenda smjenjivaće se poznati umjetnici iz Crne Gore i regiona, čija djela krase javne površine, ne samo na Balkanu, već i šire.

Festival započinje 21. septembra u Rafailovićima, radom podgoričkog grafičkog dizajnera - Miša Joskića, čiji murali daju poseban pečat mnogim naseljima u glavnom gradu Crne Gore.

neki od radova Miša Joksića

Nakon toga, od 28. do 30 septembra, Mladen Piljagić oslikaće poligon OŠ „Stefan M. Ljubiša“, pa će najmlađi đaci ove ustanove kroz igru na otvorenom razvijati svoje motoričke vještine, spojem umjetnosti i zabave. Vikend od 5. do 7. oktobra rezervisan je za izradu murala u Ul. Veljka Vlahovića u Budvi, kao i muzički nastup budvanskih umjetnika. Ovo naselje će zasigurno postati prepoznatljivo po djelu impozantnih dimenzija (7x10 metara), koje će potpisati Petar Popović – Piros, poznati beogradski grafički dizajner i street artist.

neki od radova Petra Popovića - Pirosa

Vikend nakon toga, od 12. do 14. oktobra, bosanski umjetnik Romano Kuduzović stvaraće novu turističku atrakciju – 3D iluziju na šetalištu u blizini Starog grada.

jedna 3D iluzija Romana Kuduzovića

Poslednji mural prvog „Be pArt festivala“ potpisaće Andrej Žikić – Artez, najeminentniji street artistu regionu, čija djela krase zgrade u Evropi, Južnoj Americi i Aziji. Artez će od 19. do 21. oktobra oslikavati spoljnu stranu zida koji dijeli gradski bazen od plaže Pizana, ukupne površine 117m2. Završetak njegovog rada biće obilježen žurkom na otvorenom – 21. oktobra na Pizani. Festival zatvaraju studenti Fakulteta likovnih umjetnosti i Arhitektonskog fakulteta koji će 27. i 28. oktobra pod vođstvom Vladimira Nikolića, arhitekte sa Univerziteta u Ahenu, izrađivati skulpture u pijesku na Slovenskoj plaži ispod restorana „Obala“.

Ulična umjetnost u svijetu već decenijama zauzima posebno mjesto kao poseban dio savremene umjetnosti i urbane subkulture. Svaka metropola ima djela na javnim površinama po kojima je prepoznata, i koja su turistička atrakcija sama za sebe. Ulična umjetnost inkorporira jaku posvećenost društvenom aktivizmu, jer po pravilu poziva na akciju ili preispitivanje postojećeg stanja i sistema, ona predstavlja sredstvo urbane regeneracije kroz uljepšavanje javnog prostora i kreiranje njegovog novog urbanog identiteta.

Sponzori festivala su: Turistička organizacija opštine Budva, Mediteran reklame, hotel „Adria“, restoran „Obala“, caffe „Desetka“, Spidermax i Home of Gyros.

Neki od radova Andrej Žikić - Arteza

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti