Bulatović: Umjesto dalje centralizacije, treba osnaživati autonomiju lokalne samouprave

Učestvujući u javnoj raspravi o Nacrtu zakona o finansiranju lokalne samouprave koja se danas održava u Podgorici, prvi potpredsjednik opštine Budva Vladimir Bulatović izjavio je da se ovim zakonodavnim projektom ne smije narušavati autonomija jedinica lokalne samouprave u Crnoj Gori.

„Pojedinim rješenjima u ovom nacrtu se zadire u autonomiju lokalne samouprave, koja je kao važan princip definisana crnogorskim ustavom, crnogorskim zakonom o lokalnoj samoupravi i Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi. Koji je to argument kojim se opravdava ideja uvođenja davanja saglasnosti Vlade za odluke lokalnih samouprava o uvođenju sopstvenih prihoda“, pitao je danas Bulatović.

On je dodao da je Ustavom Crne Gore zajemčeno pravo na lokalnu samoupravu koje obuhvata pravo gradana i organa lokalne samouprave da uređuju i upravljaju određenim javnim i drugim poslovima, na osnovu sopstvene odgovornosti i u interesu lokalnog stanovništva.

Prvi potpredsjednik opštine Budva upozorio je da se predloženim nacrtom zakona vrši dodatna centralizacija kako evidencije tako i naplate lokalnih javnih prihoda, što nije dobro.

„Razvoj pojedinih opština ne smije da ide na štetu primorskih opština i konkretno Budve, posebno kada se zna da primorske opštine jedan dio svojih sredstava preusmjeravaju kroz Egalizacioni fond, koji služi ujednačavanju razvoja sve tri regije u Crnoj Gori. Naši podaci govore da je opština Budva u proteklih pet godina, po raznim osnovama, učestvovala sa više od šest miliona eura u formiranju Egalizacionog fonda“, tvrdi Bulatović.

Bulatović je apelovao da Ministarstvo finansija omogući kvalitetniju saradnju sa Katastrom Crne Gore i Zavodom za statistiku.

„Mislimo da Katastar Crne Gore i Zavod za statistiku Crne Gore mogu efikasnije da obavljaju poslove iz svoje nadležnosti. Ažurnost, preciznost i adekvatna evidencija bi trebalo da još snažnije odlikuju djelovanje ove dvije institucije“, rekao je Bulatović.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja