PROTEST U SRIJEDU: Zaustavimo izgradnju na ostrvu Sveti Nikola

NVO "Porat Budva-Pizana" će u srijedu, 26. septembra organizovati mirni protest kako bi iskazali suprotstavljanje predloženom planu da se na ostrvu Sv. Nikola gradi hotel od 500 kreveta i marina sa 50 vezova.

Okupljanje gradjanstva je u 16:30 kod Zvona gdje će se predstavnik NVO Porat Pizana obratiti okupljenima i pozvati ih na mirni, gradjanski protest protiv devastacije Školja.

Okupljeni gradjani će moći da se pridruže u barkama i brodicama koje će biti simbolično vezati od Lanterne do Školja.

Ili da podrže sa kopna tako što će se od Zvona uputiti ka Lanterni, otvorenom plivalištu ili plaži Pizana i odatle daju podršku protiv devastacije ostrva Sv. Nikola.

 

Urbanizovanje ostrva je u suprotnosti sa svim međunarodnim konvencijama, kao i sa standardima zemalja regiona u kojima su očuvanje prirodnog bogatstva i priobalja podignuti na najviši civilizacijski nivo, kako su saopštili iz ovog NVO.

Ostrvo Sv. Nikola je, kako navode, jedina preostala netaknuta autentična prirodna cjelina koju treba sačuvati za dobro svih nas, kao i generacija koje dolaze. Ono ne pripada samo nama, ostrvo je jedan botanički svijet i stanište ptica, životinja i riba.

Ostrvo je vjekovima bilo neraskidivi dio grada i sastavni dio tradicije življenja na ovom našem prostoru. Generacijama se prenosi duh originalnih autentičnih vrijednosti mediteranskog života koji se u velikoj mjeri odvijao na našem ostrvu Sveti Nikola na kojem postoji istoimena crkva čije postojanje datira s kraja jedanaestog vijeka, što predstavlja neprocjenjivo kulturno-istorijsko dobro.

"Zbog svega nevedenog i odgovornosti prema budućim generacijama nevladina organizacija „Porat Budva-Pizana“ će organizovati mirni protest 26. septembra sa početkom u 17 časova u gradskoj luci.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja