Print this page

Refleksije praistorije u bronzi

Otvaranjem dokumentarne izložba arheoloških fotografija „Refleksije praistorije u bronzi“, autora Boruta Križa,u Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu nastavljen je program koji JU Muzeji i galerije Budve organizuje u okviru manifestacije međunarodnog karaktera „Dani evropske baštine“.

„Izložba situlska umjetnosti Nogo Mesta prikazuje bogate predmete društva starijeg gvozdenog doba, tj. proizvođača gvožđa, staklara, vojnika i trgovaca, a, prije svega, halštatskih knezova – elitnog sloja koji je imao vodeću ulogu u svim oblastima života. Prestižnim predmetima položenim u grobove njegov vlasnik isticao je svoj položaj kako na ovom, tako i u zagrobnom životu. Ova izložba je u potpunosti upriličena na izložbenim panoima, a novomeške situle se čuvaju na bezbjednom mjestu, tj. u vitrinama stalne postavke Dolenjskog muzeja, jer ih zbog njihove krhkosti i osjetljivosti više ne možemo pomjerati. Nažalost, velike evropske izložbe će ubuduće ostati bez ovih vrhunskih spomenika jer bi ih transport mogao oštetiti, pa čak i uništiti.“, kazao je autor


Izložbu je otvorila szamjenica Ambasada Republike Slovenije u Crnoj Gori, Stanka Štrukelj. Ona je podsjetila na dobre političke, privredne kulturne i druge veze dvije države, ističući da odlične političke relacije stvaraju prostor uspostavljanju još čvršće saradnje. Posebno je istakla bliskost Budve i slovenačkih gradova Celje i Kamnik, sa kojima je budvanska opština već godinama u pobratimskim odnosima. Zahvalila je na pozitivnoj saradnji JU Muzeji i galerije Budve i izrazila nadu da će sličnih do realizacije sličnih projekata dolaziti u budućnosti.
Izložba će biti otvorena za javnost u Spomen domu „Crvana komuna“ u Petrovcu do 15. oktobra.

PODIJELI