PROTEST U SRIJEDU: Zaustavimo izgradnju na ostrvu Sveti Nikola

NVO „Porat Budva-Pizana” će u srijedu, 26. septembra, organizovati mirni protest kao vid suprotstavljanja predloženom planu gradnje hotela kapaciteta 500 ležaja i marine koja će brojati 50 vezova na ostrvu Sveti Nikola.

Okupljanje građana najavljeno je za 16:30h kod Zvona, a planirano je obraćanje predstavnika NVO „Porat Budva-Pizana” koji će pozvati sve prisutne da se pridruže mirnom protestu protiv devastacije Školja. Protest će se odvijati na dvije pozicije – na kopnu, tako što će se okupljeni građani šetnjom uputiti od Zvona ka Lanterni, otvorenom plivalištu ili plaži Pizana, i na moru, gdje će građani biti u mogućnosti da se protestu pridruže svojim barkama i brodicama koje će simbolično biti vezane od Lanterne do Školja.

NVO „Porat Budva-Pizana” podsjeća da je urbanizacija ostrva u suprotnosti sa svim međunarodnim konvencijama, kao i sa standardima zemalja regiona u kojima su očuvanje prirodnog bogatstva i priobalja podignuti na najviši civilizacijski nivo.

Ostrvo Sv. Nikola je, kako navode, jedina preostala netaknuta autentična prirodna cjelina u ovom dijelu Jadrana, koja je stanište mnogih kopnenih i morskih biljnih i životinjskih vrsta, stoga bi njeno narušavanje nanijelo nemjerljivu štetu i izazvalo bi trajne posljedice po životnu sredinu, ali i po život svih nas i generacija koje dolaze.

Ostrvo je vjekovima bilo neraskidivi dio grada i sastavni dio tradicije i kulture življenja na ovom prostoru. Generacijama se prenosi duh autentičnih vrijednosti mediteranskog života koji se u velikoj mjeri odvijao na ostrvu Sveti Nikola. Na ostrvu postoji i istoimena crkva koja, prema predanju, datira s kraja XI vijeka, a koja predstavlja neprocjenjivo kulturno-istorijsko dobro.

Zbog svega navedenog, kao i zbog odgovornosti prema svom gradu i budućim generacijama, NVO „Porat Budva-Pizana” poziva sve zainteresovane građane da 26. septembra, s početkom u 16:30h mirnim putem pruže podršku odlučnom suprotstavljanju devastaciji i trajnoj degradaciji ostrva Sveti Nikola.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti