U Parizu prezentovan i prvi Michelin vodič o Crnoj Gori

Turistička ponuda Crne Gore predstavlja se na 40. međunarodnom sajmu turizma „IFTM Top Resa 2018“ koji se održava, od 25. do 28. septembra, u Parizu.

Na štandu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, pored Ministarstva održivog razvoja i turizma i NTO CG u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u Francuskoj, učestvuju i hotelske kompanije HG Montenegro Stars, HG Budvanska rivijera, Beppler&Jacobson, hoteli CentreVille, Verde, Maestral, turističke agencije MTO Travel, Luminalis, Explorer, lokalne turističke organizacije Budve, Bara, Tivta, Podgorice, Kotora i Cetinja, kao i kompanije Mtel i Montenegro Airlines.

Tržište Francuske je po broju turista koju su posjetili našu zemlju jedno od najznačajnijih i sa najvećim učešćem u turističkom prometu kada su u pitanju zemlje Evropske unije. Posljednjih godina bilježi se konstantan trend rasta turističkog prometa iz ove zemlje. U 2017. godini u Crnoj Gori boravilo je preko 60 hiljada turista iz Francuske koji su ostvarili preko 292 hiljade noċenja, što je povećanje od 18 odsto ostvarenih noćenja u odnosu na 2016. Trend rasta nastavlja se i ove godine, zvanična statistika za prvih šest mjeseci ove godine bilježi rast broja turista iz Francuske za 27 odsto, dok povećanje broja noćenja iznosi 36 odsto.

Prvog dana sajma na crnogorskom štandu je priređen koktel za partnere crnogorske privrede iz Francuske, a drugog dana i za posjetioce sajma, sa degustacijom tradicionalne crnogorske meze i pića.

Prezentovan je i novi Michelin vodič o Crnoj Gori na francuskom jeziku koji pored informativnog i opisnog dijela preporučuje određene lokalitete i ponude u Crnoj Gori. Autori vodiča su prethodno boravili u Crnoj Gori, dok distribucija i prodaja širom Francuske počinje 15. oktobra.

Pored toga, desetak dana prije početka sajma „Top Resa“ u udarnom terminu francuske nacionalne televizije France 5 emitovana je „Échappées Belles“ epizoda o Crnoj Gori u trajanju od 90 min, što je rezultat boravka ekipe ove televizije u Crnoj Gori koji je takođe podržan od strane NTO CG.

Epizoda se može pogledati na videu ispod teksta.

Na osnovu interesovanja, utisaka i sklopljenih aranžmana turističke privrede koji su tokom sajma imali prilike da obnove ili inteziviraju saradnju sa postojećim i uspostave kontakte i saradnju sa novim partnerima, najave za sljedeću sezonu su takođe dobre i u pravcu nastavka pozitivnog trenda.
Nacionalna aviokompanija „Montenegro Airlines“, pored redovnog saobraćaja ka Parizu na godišnjem nivou i redovne linije ka Lionu tokom ljetnje sezone, u saradnji sa MTO Travel tokom sezone realizovaće čarter letove iz nekoliko francuskih gradova. Za iduću godinu saradnja turoperatora MTO Travel sa HG Budvanska rivijera je proširena uglavnom za kapacitete hotela Palas. TUI Francuska i sljedeće godine najavljuje čarter letove i aranžmane za Crnu Goru u periodu od maja do oktobra iz više francuskih gradova.

I francuska low cost kompanija Transavia najavila je nastavak letova iz Pariza za Tivat i u 2019. godini, dva puta nedjeljno od aprila do kraja oktobra. Interesovanje Francuza za ponudom Crne Gore postoji i mimo ljetnje turističke sezone pa se nastavlja i dovođenje organizovanih grupa van špica sezone i tokom zimskog perioda.


„IFTM Top Resa“ najveći je B2B sajam u Francuskoj a predviđanja organizatora su da će sajam ove godine okupiti preko 1600 izlagača i više od 32000 profesionalaca iz oblasti turizm

PODIJELI

Media

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja