NVO Petrovac na moru pozvalo sve mještane i državne institucije da podrže akciju u Buljarici

Nevladino udruženje „Petrovac na moru“ podržalo je akciju mještana Buljarice i Petrovca na čišćenju starog austrougarskog kanala u Buljaričkom polju te pozvale i sve da se priključe.

„Ovih dana u Buljarici sve podsjeća na vrijeme zaboravljenog entuzijazma i elana. Mladi, stari, ribari, vlasnici imanja i ljubitelji starina i prirode pokrenuli su akciju čišćenja već desetinu godina zapuštenih kanala – jaža, kojima je Buljaričko polje bilo ispresijecano i kojima su vlasnici imanja dolazila do svoje zemlje obrađivali i radili i od toga živjeli. Sijalo se povrće, žito, ubirala ljetina. Kažu da nije bilo kuće od Kufina do Reževića koja nije imala komad plodnog polja“, navodi u otvorenom pismu izvršni direktor ovog udruženja Zoran Dragović.


Prema njegovim riječima kanalima se prilazilo sa mora i kopna, odvozila ubrana ljetina drva za ogrijev do Petrovca i dalje.
„Kanali su bili znalački postavljeni pa su služili i za odvodnjavanje u vrijeme poplavnih kiša , a nerijetko i kao zimovnik drvenih barki, koje su bile jedino ozbiljno prevozno sredstvo . U njima se lovila jegulja, koja se sušila i bila glavna hrana. Turizam odvlači interes sa polja i ono ostaje zapušteno, zaraslo, naseljeno zvjerinjem i komarcima, jednostavno nepristupačno izuzev za požare i ponekada za lovce na ptice.“, ističe Dragović.


Navodi da je riječ o dobroj ideji nastaloj iz priče starijih i pamtećih Paštrovića, kojoj su mještani sada dokazali da se može relizovati slogom uz pomoć Morskog dobra i Opštine Budva.


„Cilj je da se produži očišćenih 70 metara starog kanala, koji je povezan sa morem, da se postavi valobran u moru, da se strane kanala oblože kamenom i zamjene drveni šipovi da se u toku nevremena tu mogu držati manje barke. Mi u NVU„Petrovcu na moru“ podržavamo ovakve akcije, kojima se čuva duh starine i tražimo podršku svih mještana, turističkih privrednika, društvene zajednice i dobromislećih, kao i ljudi od struke da se uključe“, zaključio je Dragović.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti