Print this page

Monografija Manastir Stanjevići predstavljena na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga

Na 63. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu juče je predstavljena je Monografija manastira Stanjevići. O monografiji su govorili Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, urednik monografije Jovan Markuš, predsednik Skupštine Opštine Budva Đorđije Vujović i sabrat manastira Stanjevići monah Pavle (Kondić)

Predstavljajući poglavlje po poglavlje i autore, Markuš je istakao veliku ulogu mr Mirka Toljića, istoričara umetnosti, glavnog dizajnera monografije, koji je radio i na svim prethodnim monografijama od kojih je najznačajnija ona koja govori o novoj obnovi crkava i manastira u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.


Predsednik Skupštine Opštine Budva Đorđije Vujović je pozdravio goste u prepunoj sali beogradskoj sajma rekavši da mu posebnu radost čini čast da govori o monografiji Manastira Svete Trojice Stanjevići.
"Sadašnje rukovodstvo Opštine Budva duboko je svjesno istorijske odgovornosti pred povijesti, pred sadašnjim i potonjim generacijama, kakvog će spomena ostaviti u odnosu na naše duhovne i istorijske korijene i nasljeđe. Zaista nije lako napraviti listu prioriteta u pogledu zaštite i obnavljanja kulturno-istorijskih spomenika na teritoriji Opštine Budva. Od najstarijih, antičkih vremena, do naših dana na našem prostoru razasuto je, kao mnoštvo zvijezda, objekata i istorijskih spomenika, kulturnog blaga i duhovnih centara koji zrače osobenom snagom. Među njima, zidine manastira Stanjevići toliko snažno su vapile za pomoći da se nije moglo oglušiti o taj Tihi glas..." rekao je predsednik Skupštine Opštine Đorđije Vujović.
Opština Budva je pomogla na više načina da se dovrši dvodecenijski rad na obnovi sedmovekovnog manastira Stanjevići a asfaltiran je i put do manastira kako bi on postao dostupan svim zainteresovanim posjetiocima bilo da mu pristupaju kao duhovnom centru ili kulturno-istorijskom spomeniku.
Mitropolit Amfilohije se zahvalio svima za pomoć u obnovi manastira Stanjevići, posebno Opštini Budva za svesrdnu pomoć i u izdanju monografije koju je izdavačka kuća Svetigora objavila ove godine a potom je podelio svoje sjećanje na prve dane obnove ove svetinje i nameru da nakon upokojenja igumana manastira Dajbabe, jeromonaha Teodosija, za novog igumana postavi oca Dimitrija. Međutim, otac Dimitrije je odbio taj blagoslov i umesto da prihvati sređeni i završeni Dajbabski manastir odlučio je da ostane u ovim ruševinama, obnavljajući ih i ugrađujući svoju mladost u obnovu manastira Stanjevići. Mitropolit Amfilohije je pozvao sve da dođu i posjete obnovljeni manastir Stanjevići koji sada u potpunosti ima uslova za prihvat gostiju.

PODIJELI