Dragićević: Više od 20 godina živimo u sukobu, stresu , nezadovoljstvu kako se postupa sa Lukom

Nevladina organizacija „ Budva porat – Pizana“, koja okuplja staromještane i ribare, podnijela je juče zvaničan zahtjev gradonačelniku Budve Draganu Krapoviću i šefu lokalnog parlamenta Đorđiju Vujoviću da Opština zakupi i preuzme upravljanje Lukom Budva.

Dopis je juče čelnim ljudima Opštine dostavio predsjednik NVO Jerolim – Jero Dragićević, u kome se izričito zahtjeva da Opština preuzme odgovornost nad Lukom u kojoj je stanje sve gore i gore.
Budvanska NVO je u proteklih dvije sedmice organizovala dva velika protesta, prvi za zaštitu ostrva Sveti Nikola od betonizacije, i drugi, u nedjelju, simboličnog naziva „Minut do 12“ na sa koga su više od stotiunu građana u barkama protestovalo zbog stanja u Luci.


Još nam je u sjećanju kada ste u aprilu 2016. 19 političkih partija, sve izuzev DPS-a , sa Mjesnom zajednicom Stari grad i četiri NVO uputili Deklaraciju Vladi Crne Gore i Ministarstvu održivog razvoja sa zahtjevom da se Luka Budva integralno tretira u svim razvojim planovima kao organski dio Staroga grada. Od 2017., od kada svi vi potpisnici deklaracije upravljate gradom stanje u Luci Budva se nije promijenilo, sem na gore“, upozorio je Dragićević.


Dragićević navodi da se trenutno Lukom ne može više šetati , zbog kapija koje nikad niko nije vidio ni u jendom portu u malim primorskim mjestima.
Istovremeno radi se ko zna koji projekta Luke, odnosno Državna studija lokacije 43, ranije 45, bez ikakvih anketa, razgovora, , javnih rasprava sa korisnicima Luke , malim privrednicima i građanima . Pošto se skoro 20 godina zakupci mijenjaju , jedni drugima ustupaju Luku, apsolutno nikakvih pokazatelja nema svirsishodnosti zakupačkog posla „ istakao je Dragićević.

Zato traže od Opštine da se javi na konkurs za zakup Luke.
Kao što je nekada bilo, u Komunalnom preduzeću je moguće formirati posebnu jedinicu koja bi upravljala Lukom. Niko tako dobro ne poznaje prirodu sezonskog oblika života, koji je u ekstremnim krajnostima, od ljetnje hiperaktive, do zimske hiperpasive , kao komunalne službe koje pulsiraju sa životom grada. Privredni karakter Luke u svojoj složenosti od kopnenog parkiranja pomoćnih vozila do servisiranja čamaca, takođe niko ne poznaje bolje od domicilnog stanovništva“, ističe Dragićević.


Navodi da programske i sadržajne funkcvije Luke i Staroga grada , posebno turističke su u sprezi sa stanovništvom Staroga grada i okoline koja gravitira.
Tendencija da projektanti Luke mijenjaju prirodnu matricu obale je neprihvatljiva po svim hidrološkim zakonim a, kao i ekološkim . Takođe, tendencija da se zeleni pojas od pijeska do šetališta, prostor plivališta i stare autobuske stanice pretvore u građevinske prostore je protivna svakoj morskoj logici , jer je to sve organski prostor plaže. Više od 20 godina živimo u latentnom sukobu , strsu , nezadovoljstvu kako se postupa sa Lukom Budva, mi koji živimo od mora zajendo sa svim turistima koji dolaze zbog mora. Desetine još drugih razloga postoje da Luku Budv atreba vratiti gradu , jer je otuđena političkim centralizmom , a ne logikom upravljanja jednog vitalnog dijela grada“, zaključio je u dopisu Dragićević.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti