U Luštici predstavljena monografija o ruralnom turizmu

“Crna Gora ima veliki potencijal za razvoj seoskog turizma i već je razvila jezgro ponude sa brojnim primjerima u praksi”, ocijenio je dr Ilija Moric sa Fakulteta za turizam i hotelijerstvo u Kotoru.

Moricovo istraživanje „Ruralni turizam u Crnoj Gori: Marketing aspekt razvoja“ promovisano je tokom vikenda hotelu  Čedi /The Chedi / u Luštici Bay u prisustvu brojnih posjetilaca, predstavnika etno i seoskih domaćinstava, stručnjaka za turističku djelatnost, mještana luštičkih zaselaka i naselja Radovići, studenata i Moricovih kolega, te predstavnika kompanije Luštica Development AD.

Ističući da je u istraživanju identifikovao više od 140 domaćinstava u zaleđu bokokotorskog zaliva u kojima se razvija neki vid seoskog turizma, on je ukazao na važnost očuvanja sela u svrhu daljeg razvoja visoko-kvalitetnog turizma.

“Potrebno je izbjeći pretvaranje sela u predgrađa. Neophodno je očuvati jedinstveni identitet sela u Crnoj Gori. Da bi selo imalo turističku vrijednost u njemu mora postojati neki oblik poljoprivrede” rekao je autor. Moric, inače Luštičanin, istakao je važnost održivog i umjerenog razvoja kroz projekte poput Luštica Bay, čijim se daljiim racionalnim napretkom stvara okvir za plasiranje proizvoda i iskustava nastalih u domenu sfere ruralnog turizma.

“Osnovni doprinos istraživanja u monografiji se ogleda u cjelovitom teorijskom i praktičnom objedinjavanju marketing aspekta razvoja ruralnog turizma kao kompleksne, održive i višefunkcionalne aktivnosti. Posredno je povezana i problematika ruralnog razvoja sa ekonomskim razvojem Crne Gore i održivim razvojem turizma kroz implementaciju postulate marketing koncepta”, rekao je prof. dr Rade Ratković, recezent i profesor na Fakultetu za biznis i turizam u Budvi.

Uvodničar, nekadašnji student Fakulteta za turizam u Kotoru, Slavica Milić, izvršna marketing menadžerka Luštica Development navela je da se Luštica Bay kao novi grad na tivatskom dijelu poluostrva Luštica razvija okružen porodičnim imanjima sa tradicijom u oblasti maslinarstva.

“Za nas je jako interesantno da pratimo ali i osnažimo razvoj našeg okruženja. Takav koncept smo već i primijenili u maloprodajnom sektoru u Marina naselju, gdje su prodajna mjesta, a time i direktan kontakt sa inostranom klijentelom, dobili i neki od uglednih proizvođača sa područja Boke kotorske”, rekla je Milić.

Promocija u Luštici Bay je održana nakon uvodnog prestavljanja monografije, krajem septembra, u prostorijama Tehnopolisa u Nikšiću, koji je ujedno i izdavač

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja