Promovisani Naši pisci i njine aure

Knjiga „Naši pisci i njine aure“ autora Gojka Čelebića, promovisana je na 63. Sajmu knjiga u Beogradu. O knjizi je govorilarecenzentkinja knjige, dr Sonja Tomović Šundić. Izdavač ovog djela je JU Muzeji i galerije Budve.

​Knjiga „Naši pisci i njine aure“ donosi četiri ogleda o piscima iz dalje i bliže prošlosti Crne Gore. Prvi po redosledu je esej o popu Dukljaninu, zasnovan na komparativnom postupku između Šekspirove Bure – poslednjeg komada koji je pjesnik napisao 1611. godine – i Dukljaninovog srednjovjekovnog romana Vladimir i Kosara, odnosno na naučno utvrđenom Dukljaninovom uticaju na Šekspira. Drugo poglavlje posvećeno je Njegoševoj dvjestagodišnjici, povodom koje je Čelebić držao predavanja iz njegoševske tradicije, na poziv Nacionalnog univerziteta Meksika 2013. godine. Treće i najobimnije poglavlje je studija o Stefanu Mitrovu Ljubiši kao diplomati.

Autor ove zbirke eseja je istraživao u Državnom arhivu Austrijeu Beču, gdje je Ljubiša bio diplomata i poslanik u Carevinskom vijeću Austrougarske, i u arhivima Praga, gdje je pisac Kanjoša Macedonovića boravio kao gost praških deputata iz češkog i moravskog poslaničkog kluba, u kom je neko vrijeme sjedio nakon rascjepa svoje Dalmatinske stranke. Najzad, poslednje poglavlje knjige – „Seksualnost u ratu“, posvećeno je romansijeru Miodragu Bulatoviću.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja