Print this page

Odlučuju o prodaji zemlje Lakoviću, Tron company i Ateni Bohor

Odbornički saziv ponovo će se izjašnjavati da li će dati zeleno svjetlo da se za 154 hiljada eura proda 483 kvadrata opštinske zemlje na gradskoj zaobilaznici trgovačkoj kompaniji HD Laković, koja planira da na parceli u vlasništvu Mitropolije crnogorske primorske gradi veliki poslovno trgovački kompleks.

Prvi pokušaj propao je početkom septembra, kada je došlo do burne rasprave na lokalnom parlamentu, pa nakon prigovora opozicionih odbornika DPS da odluka nije prošla proceduru, odnosno dobila saglasnost četiri skupštinska odbora, gradonačelnik Dragan Krapović je odluku povukao sa dnevnog reda.


Riječ je o tri parcele u vlasništvu Opštine, ukupne površine 483 kvadrata. Većina urbanističke parcele je u vlasništvu Mitropolije crnogorsko primorske- crkva Sveta Petka, dok HD Laković je vlasnik 69 kvadrata. Mitropolija je sa HDL zaključila ugovor o zakupu i odustala od formiranje urbanističke parcele“, kako je tada pojasnio sekretar za zaštitu imovine Nikola Plamenac pojašnjavajući odluku o prodaji nepokretnosti.


Šef parlamenta Đorđije Vujović zakazao je za 6. novembar sjednicu Skupštine opštine na čijem dnevnom redu se ponovo našla odluka. Nezvanično sznajemo da će odbornički klub Demokrata biti protiv odluke, kako je „Primorskim“ rečeno iz političkih razloga.


Mitropolija crnogorsko – primorska dala je punomoć Hard Diskont Laković da vodi proceduru dobijanja neophodnih papira. Riječ je zemljišnom kompleksu od 4.516 kvadrata, koji je u katastru uknjižen kao dobro crkvene parohije.
Inače, na crkvenoj parceli Detaljnim urbanističkim planom ”Podkošljun” predviđena je gradnja stambeno - poslovnog kompleksa od 7.948 kvadrata bruto građevinske površine sa zgradama do pet spratova.


Pred odbornicima naći će se i odluka o prodaji 377 kvadrata opštinske zemlje za 98 hiljada eura na brdu Spas u naselju Komoševina, budvanskoj kompaniji „Tron company“ biznismena Dragana Čolakovića.
Gradonačelnik Dragan Krapović i ovu odluku je „skinuo“ sa dnevnog reda skupštinskog zasijedanja nakon što su opozicioni odbornici smatrali da je cijena negovarajuća. Čolakovićeva firma koja u Komoševini gradi luksuzni apartmasko turistički kompleks, zatražila je od Opština, da joj zbog formiranja svojih tri parcele proda 309, 60 i devet kvadrata opštinske zemlje sa kojom se graniči.


Komora procjenitelja Crne Gore procijenila da kvadrat opštinske zemlje bude od 261,24 eura, do 264,79 u zavisnosti od parcele koja se prodaje.
Inače, Čolakovićeva firma je još u januaru kupila zemljišni kompleks od 5.600 kvadrata, 200 metara vazdušne linije od Staroga grada, od Prve banke. Banka u većinskom vlasništvu Aca Đukanovića, brata lidera DPS-a i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, godinam unazad je pokušavala da proda atraktivni zemljišni kompleks, koji je zaplijenila, nakon štop prethodni vlansik nije vratio kredit.


Odbornici će odlučivati da li će kompaniji Atena Bohor prodati nekoliko opštinskih parcela , čija je ukupna površina 1.104 kvadrata, za nekih 40 hiljada eura, kako bi kompletirala urbanističku parcelu. Atena Bohor u Lapčićima gradi luksuzni apartmanski kompleks, pa im je kompletiranje parcele neoophodno.

PODIJELI