Print this page

Istraživanje: Budva je dosadan grad

Čak 38,1 odsto mladih u opštini Budva smatra da je dosadno živjeti u tom gradu, 18,9 odsto misli da je neizvjesno, 11,2 da je skromno, 11,1 odsto su mišljenja da je zanimljivo i lijepo, dok 12,7 odsto ispitanika nije znalo šta da odgovori na to pitanje. To je pokazalo istraživanje o potrebama mladih, koje je sprovela u maju radna grupa koja je radila na nacrtu Opštinske strategije za mlade 2018-2021.

Istraživanje je rađeno onlajn, a reprezantativni uzorak je činilo 307 ispitanika uzrasta od 15 do 30 godina. Najviše njih je srednjoškolske populacije, odnosno 148 (uzrasta od 15 do 19 godina). Od ukupnog broja ispitanih, 64,5 odsto je ženskog pola, a 35,5 odsto muškog. Učenici srednje škole činili su 53,4 odsto ispitanika, studenta je bilo 20,2 odsto, visokoškolaca sa bečelor diplomom 11,7 odsto, a master studenata 11,1 odsto navodi se u nacrtu Opštinske strategije za mlade.

Prema podacima iz Monstata iz 2011. godine u Budvi ukupno živi 4.061 mlada osoba. Na pitanje šta bi promijenili u toj opštini, većina ispitanika je navela kako žele da mladi imaju veći uticaj u donošenju odluka. Neki od ispitanika bi uveli promjene u obrazovanju, npr. poboljšali uslove za rad u srednjim školama, renovirali ih, počeli da kontrolišu rad profesora.

Nekolicina smatra da bi opština trebalo da omogući više srednjoškolskih i studentskih razmjena u inostranstvu. Kada je zdravstvo u pitanju, jedan od prijedloga je da se izgradi bolnica.

Većina ispitanikaje mišljenja da bi Budva trebalo da ima više zelenih površina, parkova, igrališta kao i više sportskih sadržaja.

Isto istraživanje je međutim pokazalo da samo 51,8 odsto ispitanika zna da postoji Omladinski klub ali ga nikad nisu posjetil, dok 30,9 odsto ne zna za njega, a samo 10,4 odsto prati sadržaje koji se organizuju u Omladinskom klubu.

Jedna ispitanica je napisala da bi mladi trebalo da počnu da rade kako ne bi u velikoj mjeri zavisili od roditelja.

“Treba podstaknuti mlade da rade i zarađuju, jer smatram da Budva može da pruži kvalitetan život. Samo što su mladi u Budvi navikli da im roditelji sve daju. Pružiti im poslovne ideje i mogućnosti da sami iskoriste milione turista koji posjete Budvu”, navedeno je u obrazloženju.

Bilo je i onih koji su za to da se prednost u zapošljavanju da Budvanima pa tek onda ljudima sa strane.

Nekoliko ispitanika je mišljenja da treba poraditi na higijeni grada. Značajan broj je onih koji bi zabranio maloljetnicima pristup drogama, alkoholu, cigaretama, diskotekama.

Izvor: Pobjeda/CDM

PODIJELI