Dobitnik nagrade "Grad teatar" za pozorišni doprinos: IGOR VUK TORBICA

Dobitnik nagrade "Grad teatar" za pozorišni doprinos za 2017/18. godinu je IGOR VUK TORBICA. Obrazloženje članova žirija dostavljamo u cjelini:

„Članovi žirija za dodjelu nagrade Grad teatar za 2017. i 2018. godinu, čiju su članovi akademik Dževad Karahasan, književnik, Jelena Lužina, teatrolog i Željko Hubač, dramaturg, nakon višekratnih elektronskih konzultacija o cjelini dramskog programa 31. i 32. festivalskog izdanja, svoju su završnu sjednicu održali u Budvi, 1. novembra 2018. godine.

Nakon sveobuhvatne, argumentirane i nadasve kolegijalne rasprave usredotočene na nekoliko uspješnih predstava koje su, svojim raznovidnim autorstvom, nedvojbeno obilježili nekoliki eminentni kazališni profesionalci, žiri je jednoglasno odlučio nagradu Grad teatar za 2017. i 2018. godinu dodijeliti redatelju Igoru Vuku Torbici za iznimno promišljeno, temeljito i nekonvencionalno čitanje i uprizorenje Lorcinih Krvavih svadbi.
Predstava je realizirana u produkciji Grada teatra, uz koprodukcijsku suradnju Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu; premijerno je izvedena na sceni Između tri crkve, 9. augusta 2018. godine.
Krvave svadbe potvrdile su temeljne odrednice na kojima Igor Vuk Torbica gradi i razvija vlastitu poetiku, odnosno osebujni redateljski rukopis koji ga, godinama već, afirmira kao jednog od najintrigantnijih i najustrajnijih kazalištaraca (pozorištnika, veli Sterija) u regiji.
Te se odrednice redovito upiru o tri ključna a zanatski i stvaralački neoboriva i nezamjenjiva postulata:
1. ozbiljan (do posvećenosti) i odgovoran (do perfekcionizma) odnos prema tekstu, koji – potom – logično a „neosjetno“ vodi ka autentičnom „novom čitanju“ i nedvojbenim a „jasnim“ resemantizacijama (aktualizacijama) takozvanih značenja;
2. promišljen, čist, u formalnom smislu „minimalistički“ koncept scenskog prostora – u kojemu već spominjana značenja potvrđuju svoju opravdanost;
3. izravan, usredotočen, naoko jednostavan rad s glumcima koje u već definirani scenski prostor uvodi kao u vlastitu im kuću a niz tekst ih (k tomu) provodi vještinom kojom Arijadnina nit vodi do Minotaurova srca – izravno i nepogrešivo.
Igor Vuk Torbica, koji je netom prevalio tridesetu, uspio je – eto – osmisliti, višekratno provjeriti, sve hrabrije prakticirati i iz projekta u projekat dopunjavati/dorazvijati vlastiti autorski postupak. Naime, ono što je Stanislavski, onako starinski, zvao Sistem.
Svakako, svaki je Sistem permanentno izložen novim i novim iskušenjima pa, otud, i neminovnosti „proizvodnje“ kompaktnijih i manje kompaktnih predstava. Ali je kazalište, znamo, živo biće, biće opake minotaurovske duše, te su mu i ishodi uvijek neizvjesni. Što jest i zadaća ali i legitimno pravo svakog živog/autentičnog stvaralaštva, poglavito onoga koje živi isključivo u vremenu: samo tijekom ona dva-tri kritična sata pod reflektorima, kao noćni leptir, te nikad-nikad više.
Surađujući s Igorom Vukom Torbicom, Grad teatar je na djelu potvrdio vlastitu programsku odrednicu o vlastitoj otvorenosti svih vrsta, poglavito otvorenosti za ono što se kod Čehova, starinski, zove „nove forme“. Dodjeljujući nagradu na način obrazložen u ovoj odluci, žiri ne nagrađuje samo redatelja koju ju je bespogovorno zavrijedio, već i podržava hrabri, rezolutni i bespogovorni koncept otvorenosti za koji se opredijelio Grad teatar.

akademik Dževad Karahasan, književnik
prof. dr Jelena Lužina, teatrolog
Željko Hubač, dramaturg“

Nagrada „Grad teatar“ biće dodijeljena na Svečanoj sjednici povodom proslave Dana opštine Budva, 22. novembra 2018.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja