Ćupić ispoštovao ugovor, brišu mu hipoteku sa palata Zmajević

Vlada Crne Gore usvojila je informaciju kojom je konstatovano je da je budvanska kompanija „Imobilija“, biznismena Branka Ćupića ispoštovala ugovor izgradnjom hotela sa pet zvjezdica "Iberostar Gran Perast", koji se nalazi u čuvenoj palati Smekja. Vlada je predložila Savjetu za privatizaciju da usvoji ovaj dokument, i zaduž i Ministarstvo održivog razvoja i turizma da dostavi Upravi za imovinu, zahtjev za brisanje hipoteke na Palati Zmajević, površine 468 kvadrata i zemljišta ukupne površine 1186 kvadrata, kojim je Ćupšić garantovao da će u realizaciju projekta uložiti deset miliona eura.


Premijer Duško Marković je krajem jula otvorio luksuzni hotel u Perastu, koji je povjeren španskoj hotelskoj grupacija "Iberostar Hotels & Resorts" na upravljanje, koja inače vodi sve hotele od Bečića do Herceg Novog koje je izgradila Ćupićeva kompanija.
Podsjećamo, budvanska kompanija „Imobilia“, biznismena Branka Ćupića, je još prije 11 godina je postala vlasnik kompleksa “Jadran Perast”, kupovinom akcija na državnom tenderu, zadovoljivši tako sve zahtjeve države u pogledu budućnosti ovog objekta. Kompanija se tada obavezala da će sadašnji kompleks, koji čine Palata Smekja i nova zgrada napravljena krajem prošlog vijeka u vrijeme ekspanzije proizvodnje u ovdašnjoj fabrici konfekcije, u potpunosti rekostruisati, a arhitekturu fabričke hale uskladiti sa izgledom fasada peraških zgrada i na tom mjestu napraviti hotel sa pet zvjezdica.


„ Imobilia“, zbog brojnih propblema koji su se javili , prije svega nedostatka planske dokumentacije zaključuje prvi aneks 2009. da bi konačno u januaru prošle godine zaključila i aneks II ugovora sa Vladom, Investiciono razvojnim fondom, Fondom PIO i Zavodom za zapoljšavanje o prodaji 74,97 akcija Jadran Perasta.


Aneks je predviđeno da se u roku od četiri godine u Perastu izgradi luksuzni hotelski kompleks Jadran sa pet zvjezdica, a Ćupić je kao obazbjeđenje da će realizovati novi investicioni program vrijedan najmanje deset miliona eura, založio jednu od najljepših palata u Boki - Palatu Zmajević. Na njoj je upisana hipoteka države. Time je stavljena tačka na agoniju koja je trajala punu deceniju, koliko je nadležnim državnim i opštinskim službama trebalo da se usaglase, donesu planska dokumenta i izdaju neophodna papire, kako bi zahtjevna investicija počela da se realizuje.


Vlada je u prošli četvrtak usvojila informaciju o realizaciji projekta, a kontrolu je izvršilo društvo “MV Konsalt”, koje je resorno ministarsrtvo angažovala na tenderu.


“MV Konsalt” dostavio je “Izvještaj kontrolora o ispunjenosti obaveza iz Ugovora i Aneksa br.1 kao i Aneksa br.2, na koji su članovi Radne grupe ,koju čine predstavnici Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, Sekretarijata za razvojne projekte i Ministarstva održivog razvoja i turizma dali saglasnost 18. oktobra.


„ Kupac je u cjelosti ispoštovao svoje obaveze navedene u Ugovoru,dostavio je garanciju kao i ugovor o hipoteci. Investicija je realizovana u iznosu 10.859.914 eura , sa datim avansima i bankarskim troškovima odnosno sami tehnički dio u iznosu 10.409.240 eura na dan 16. oktobar, što je realizovano u predviđenom roku, od 48 mjeseci od dana potpisivanja Aneksa II. Socijalni program, u skladu sa Ugovorom je ispoštovan u cjelosti“, naveo je u svome izvještaju kontrolor.
Kako je istakao „Imobilia“ je imala obavezu da izgradi i opremi hotel sa pet zvjezdica. Izvještajem kontrolora konstatovano je “da je završeno i spremno ukupno 111 smještajnih jedinica i to 48 u objektima “Smekja” i “objektu A”, koji su završeni u julu 2018. i za koje je resorno Ministarstvo izdalo odobrenje za obavljanje djelatnosti i dodijelilo kategoriju pet zvjezdica“.
„Za preostale 63 smještajne jedinice i to 59 smještajnih jedinica koje pripadaju objektu Hala i četiri smještajne jedinice koje pripadaju objektu Barokna kuća, investitor “Imobilia” podnio je zahtjeve za izdavanje odobrenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti i kategoriju”, naveo je kontrolor.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja