Print this page

Izložba Navigare necesse est u Porto Montenegru

Navigare necesse est, naziv je izložbe o tivatskom sportskom jedriličarstvu, s fokusom na JK Delfin – svojevrsna retrospektiva fotografija,dokumenata, pehara i medalja koncept je izložbe koja će biti otvorena u Zbirci pomorskog nasljeđa u večeras u 19 časova.

Pomorsko brodarsko društvo Delfin, na inicijativu oficira JNA i građana Tivta, osnovano je 1948. u zajednici sa ribarskim društvom, a samostalno je počelo da djeluje 1951. godine. polaznici Mornaričke tehničke škole i Omladina Tivta brzo su se okupili oko društva, koje počinje rad sa jednom barkom,a zatim formiraju flot.

Prve prave jedrilice, i to po jednu tipa Ding i Jola i dvije klase Šljuka. Uz podršku JRM vješti brodograditelji iz Tivta u RZ Sava Kovačević izgrađuju dvije jedrilice klase Zvijezda i jednu L5. Prva Crnogorska regatta organizovana je 1951. na regatom polju od Bara do Herceg Novog kad klub Delfin osvaja prvi trofej, sačuvan do današnjih dana. Iz radionice naših meštara izlazi večiti pobjednika, jedrilica Suton i jedna klase L5. Na Jadranskoj regati, od Pule do Dubrovnika Suton odnosi pobjedu, a L5 sa imenom Delfin osvaja 1. mjesto na Prvenstvu Jugoslavije u Splitu. Suton je nastupao je 9 puta i 7 puta osvajao titulu pobjednika Jadranske regate. Brodarski savez SRCG poklanja društvu krstaš Crnogorku, koja je 1958. postala pobjednik Jugoslavije i pobjednik Brionske regate zajedno sa Sutonom.

Danas, JK Delfin ima flotu Optimista i jedrilica tipa Laser. Okuplja više od 150 članova, najtrofejniji je klub u sportskom jedrenju u Crnoj Gori, organizuje školu jedrenja za djecu i takmiči se na prestižnim međunarodnim takmičenjima. JK Delfin je upisao Crnu Goru na svjetsku mapu sportskog jedrenja. Zbirka pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru sjajna je lokacija za ovu dokumentarnu postavku.

PODIJELI

Tagged under