Print this page

Čisto šetalište uslov opstanka koalicije

Opšte je poznata činjenica da Opština Budva nema nikakvih nadležnosti u zoni Morskog dobra i da Vlada Crne Gore , to jest MORT i JP Morsko dobro Crne Gore u skladu sa važećim propisima donose Program postavljanja privremenih objekata u zahvatu Morskog dobra.

Iako je to vjerujemo svima poznata činjenica u poslednje vrijeme JP Morsko Dobro ali i veliki broj zakupaca privremenih objekata upućuju zahtjeve i inicijative Opštini Budva. Smatramo neprimjerenim upućivanje zakupaca na Opštinu, pogotovo od strane onih koji su za to nadležni i plaćeni ,tj to im je posao. Ukoliko nemaju volje, snage ili kapaciteta da donesu odluke, neka vrate nadležnost Opštini i mi ćemo donijeti neophodne odluke. Opština Budva je ozbiljna institucija, i kao neko ko upravlja destinacijom i utiče na turističku ponudu koju plasiramo napravila svoje izbore u pogledu izgleda i ponude naše destinacije u sledećih pet godina. Dvije godine na vlasti sadašnje koalicije,dakle dva ljeta (2017 i 2018) napravljeni su kompromisi i s ciljem da se na postepen način smanji broj lokacija i tako možda u periodu od nekoliko godina dodje do željenog stanja. Takav pristup nije naišao na odobravanje stručne i laičke javnosti , iskreno i objektivno,stanje na terenu nije bilo dobro. Sada smo novim zakonskim rješenjim suočeni sa činjenicom da se Program donosi za period 2019-2023 ,dakle na pet godina.Uzimajući u obzir sve, nadležni Sekretarijat za urbanizam je obavio Postupak prethodnog konsultovanja, nakon čega je raspisana javna rasprava. Na javnoj raspravi održanoj u sali Skupštine opštine 07.11.2018 godine predsjednik Opštine Budva Dragan Krapović, potpredsjednik Opštine Vladimir Bulatović, Sekretar sekretarijata za urbanizam Stevo Davidović sa saradnicima i Glavna gradska arhitektica Ana Samardžić su puna četiri sata branili naš stav i Nacrt programa postavljanja privremenih objekata u opštini Budva.Svakome ko je pokazao interesovanje i uputio pitanje ili zamjerku je argumentovano i javno odgovoreno.Podvlačimo da nam takav pristup i izbor nije bio zakonska obaveza.Imajući u vidu sve što je o pitanju privremenih objekata,njihovog broja i izgleda rečeno unazad dvadeset godina,pogotovo od strane turističke struke,veliki broj kritika ambijenta i ponude Budve kao destinacije ali i naših promišljanja i vizije kako Budva treba da izgleda i gdje turistički da se kreće mi smo dokument završili,i poslali na saglasnost nadležnom ministrastvu,kako to nalaže Zakon.

Takodje,ovaj dokument prati i nekoliko vrlo važnih odluka u skladu sa novim zakonskom regulativom. Opština Budva koja predlaže ovaj strateški dokument garantuje da niko nije po bilo kojem osnovu diskriminisan i da je ono što predlažemo apsolutno neopterećeno političkim ili bilo kojim drugim interesom. To smo vrlo ubjedljivo prezentovali na već pomenutoj javnoj raspravi. Rez koji je napravljen je radikalan i taj dokument treba da posluži kao inicijalna kapisla da stvari u Budvi konačno krenu u nekom drugom pravcu, u pravcu ozbiljne turističke destinacije i ponude. Naglašavamo da ukoliko to sada ne bude uradjeno, onda će idućih pet sezona izgled našeg šetališta,naše ponude biti loš i tek za pet godina ćemo ponovo doći u priliku da krenemo naprijed,tada vjerovatno iz mnogo teže pozicije. Takodje,ukoliko ne bude izglasan ovaj dokument, jasno je da jedno od osnovnih obećanja ove koalicije na vlasti neće biti ispunjeno i da će ona, u možda najvažnijem segmentu upravljanja, destinacijskom menadžmentu biti ocijenjena kao neuspješna. Što se tiče dijela opštine koji nije u našoj nadležnosti,od onih koji njime upravljaju tražimo javno da se odnesu na istovjetan način, da budu odgovorni ,principijelni i odlučni i da naša Budva koja čini polovinu turizma Crne Gore zasija drugačijim sjajem iduće sezone.Takodje ,želimo javno reći da se protivimo bilo kakvoj eventualnoj selektivnosti,ovdje treba biti vrlo jasan i transparentan. Na kraju, Opština Budva ne želi da se ponaša neozbiljno,neprincipijelno i licemjerno pa da zauzima jedan stav u okviru svoje jurisdikcije,a drugi eventualno u zoni morskog dobra.Ili jedan stav javno ,a drugi tajno. Sve mora biti javno,u zakonskim okvirima i potkrijepljeno argumentima,i što se Opštine Budva tiče,mi to javno garantujemo!

Opština Budva

PODIJELI