Simpozijum “Antička Budva”

U srijedu 28. novembra, u 11 časova u Modernoj galeriji (JU Muzeji i galerije Budve) u Starom gradu, biće otvoren Međunarodni multidisciplinarni naučni simpozijum “Antička Budva” i prateća dokumentarna izložba “Prvo otkriće antičkih nekropola u Budvi”, koji JU Muzeji i galerije organizuje povodom dva značajna jubileja – 80 godina od otkrića antičkih nekropola i 15 godina od osnivanja Muzeja grada Budve. Projekat su podržali Ministarstvo kulture Crne Gore i Opština Budva, dok je subjekt saradnje na projektu Turistička organizacija opštine Budva. Simpozijum i izložbu će otvoriti gospodin Aleksandar Bogdanović, ministar kulture Crne Gore, a na otvaranju će se obratiti i akademik Aleksandar Čilikov ispred Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, gospodin Dragan Krapović, predsjednik Opštine Budva i mr Lucija Đurašković, direktorica JU Muzeji i galerije Budve, dok će u muzičkom djelu programa učestvovati kvintet flauta iz Budve, pod vođstvom prof. Ane Brajak.

Međunarodni multidisciplinarni naučni simpozijum po pozivu „Antička Budva“ prvi je dograđaj ove vrste koji JU Muzeji i galerije Budve priređuju u Evropskoj godini kulturne baštine (European Year of Cultural Heritage). Povod za njegovo održavanje, prije svega, jeste obilježavanje dva izuzetno važna jubileja – 80 godina od otkrića antičkih nekropola u Budvi (1938–2018) i petnaest godina postojanja i rada Muzeja grada Budve (2003–2018).


Ministarstvo kulture Crne Gore je u okviru Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2018. godinu finansijski podržalo realizaciju simpozijuma, a ujedno i priređivanje prateće dokumentarne izložbe – „Prvo otkriće antičkih nekropola u Budvi“, te objavljivanje prigodne publikacije Radovi o antičkoj Budvi (1938–1940), fototipskog izdanja pet najstarijih naučno-stručnih tekstova o budvanskoj antičkoj baštini.
Tokom trajanja simpozijuma „Antička Budva“ očekujemo da će referentni predavači, koji dolaze iz Australije, Italije, Austrije, Republike Slovenije, Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i naše zemlje, ponuditi odgovore na brojna i raznorodna pitanja iz antičke prošlosti našeg grada i istoičnojadranske obale. Možda je još važnije da se ovom prilikom postave i nova istraživačka pitanja kako bi se stvorio prostor za buduća naučna, stručna i kreativna bavljenja ne samo antičkom baštinom Budve nego i njenom recepcijom u savremenom kontekstu.
Ovaj značajni projekat koji valorizuje bogatu kulturno-istorijsku prošlost Budve kao antičkog grada su podržale brojne društveno odgovorne kompanije i javna preduzeća iz Budve (Dukley, Jadranski sajam, Zeta film, Vodovod i kanalizacija Budve, Mediteran reklame, Lovćen film, hotel Splendid, hotel Budva, hotel Grbalj, restoran Jadran kod Krsta i restoran Porto), a povodom organizacije izložbe “Prvo otkriće antičkih nekropola u Budvi”, ostvarena je saradnja sa muzejima u kojima se čuvaju arheološki nalazi otkriveni u budvanskim nekropolama među kojima su Narodni muzej (Srbija), Arheološki muzej u Zagrebu (Hrvatska), Arheološki muzej u Splitu (Htvatska) i Muzej lijepih umjetnosti u Bostonu (MFA Museum of Fine Arts Boston – USA).

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti