Etno lab“ od 10. do 16. decembra u Petrovcu

Međunarodno multidiciplinarno sistematsko terensko istraživanje i proučavanje muzičke i plesne tradicije i običaja Paštrovića, pod nazivom „Etno lab“ biće održano od 10. do 16. decembra u Petrovcu.

Ovaj projekat drugu godinu zaredom organizuje Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru. Projekat su podržali Opština Budva, HG Budvanska rivijera i Turistička organizacija opštine Budva, dok je pomoč pružila i JU Muzeji i galerije Budve.


Na projektu „Etno lab“ će učestvovati više referentnih etnomuzikologa, etnokoreologa, etnologa i antropologa, kao i drugih stučnjaka i istraživača u domenu kulturne baštine, koji žive i rade u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini. U toku trajanja projekta, učesnici će obići više paštrovskih lokaliteta zarad upoznavanja sa tradicijom i baštinom ovog kraja i intervjuisanja lokalnog stanovništva. Kao i prošle godine, očekuje se da će rezultati istraživanja afirmisati bogatu i reprezentativnu nematerijalu kulturnu baštinu Paštrovića, kojoj i pored dosadašnjih saznanja i rezultata, tek predstoji multidisciplinarno naučno izučavanje i valorizacija.


Prošlogodišnji „Etno lab“ je održan od 6. do 10. decembra 2017. godine, i tokom projekta je intervjuisano dvadesetak mještana i snimljeno je oko 120 GB audio i video građe.

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti