Print this page

Morsko dobro: Slovenska obala u Budvi prioritet

Pri izradi Nacrta Programa privremenih objekata u zoni morskog dobra Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je predložilo resornom ministarstvubrisanje oko 80 objekata duž crnogorske obale koji svojimizgledom nisu primjereni turističkoj ponudi u najekskluzivnijoj zoni, posebno u blizini hotela sa 4 i 5 zvjezdica.


Stav Javnog preduzeća je da radikalan pristup uklanjanju privremenih objekata ne može biti adekvatno rješenje napodručjima za koja još uvijek nije predviđeno planskouređenje. Ovo se prioritetno odnosi na prostor ispod glavnepošte u Budvi i Slovensku obalu. Ljetnja sezona u Budvipočinje već od marta, a zbog dužine trajanja procedura prisprovođenju Programa privremenih objekata već sada možedoći do određenih kašnjenja sa njenom pripremom. Stogaredukciju privremenih objekata za predstojeću sezonu trebaplanirati u realnim okvirima, te početi sa aktivnostima nasveobuhvatnom uređenju problematičnog područja u Budvi.


Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je spremnoda ovoj lokaciji pristupi kroz plansko i transparentno uređenješetališta i pratećih sadržaja, uz potpunu promjenu vizuelnogidentiteta destinacije. Kao primjer dobre saradnje izmeđudvije javne institucije očekujemo da Opština Budva uzme proaktivno učešće u aktivnostima koje smo inicirali za uređenje Slovenske obale, potom i obalne zone u Bečićima.


Ovih dana je aktuelna priprema terena za izgradnju 400 metara šetališta “Lungo mare” u Krašićima. Upravo krozzajedničko djelovanje Opštine Tivat i državnih organa, ovo je dobar primjer odlučnosti da se uz sve poteškoće i komplikovane procedure sprovede javni interes - izgradnjamodernog šetališta sa sadržajima koji će obalni pojas Krašićaučiniti ljepšim i ugodnijim za život mještana i privlačnijim za posjetioce i turiste.


Podsjećamo da je kroz ovakav model saradnje Javnogpreduzeća i opštine rekonstruisano šetalište “Pine”,šetalište“Pet Danica”, šetalište “Dobrota”, dok su u završnoj fazi izrade projekti za uređenje obalne zone u Čanju i šetališta, saobraćajnice i trga Sutomoru.


Ovakvo plansko uređenje zapravo je preduslov smanjenjubroja privremenih objekta, unapređenju i razvoju zone morskog dobra i podizanju kvaliteta standarda turističke ponude i destinacije.

PODIJELI

Tagged under