Proglašen dobitnik nagrade Petar Lubarda za 2018

Likovna umjetnica, Milka Delibašić, dobitnica je državne nagrade „Petar Lubarda“ za 2018. godinu, za djelo pod nazivom „Statičnost unutar prolaznosti vremena“, iz 2017.godine.

Odluku je donio Žiri, koji je radio u sastavu: predsjednik Aleksandar Čilikov, istoričar umjetnosti i članovi: Filip Janković, likovni umjetnik, Svetlana Racanović, istoričarka umjetnosti, Jelena Tomašević, likovna umjetnica i Aldemar Ibrahimović, likovni umjetnik.

Žiri je odluku donio većinom glasova, nakon uvida u selekciju radova 34 crnogorska umjetnika, koji su zastupljeni na ovogodišnjem Salonu “Petar Lubarda”, prema selekciji istoričarke umjetnosti Petrice Duletić.

U obrazloženju odluke, stručni žiri navodi: “Među nekoliko izdvojenih radova u ovom izboru od 34 umjetnika, žiri je odlučio da dodijeli nagradu umjetnici Milki Delibašić i njenom radu "Statičnost unutar prolaznosti vremena". Članovi žirija su mišljenja da ovaj rad posjeduje i promoviše umjetničke kvalitete nedovoljno afirmisane u aktivnoj crnogorskoj umjetničkoj praksi, a kojima se ista može upisivati u savremeni internacionalni umjetnički kontekst. Istvremeno, nagrada Petar Lubarda se po prvi put u njenoj istoriji dodjeljuje umjetnici i to umjetnici mlađe generacije i radu koji nije izveden u nekom od klasičnih umjetničkih medija. Ovim radom se u crnogorskoj likovnoj kulturi i aktualizuje ovdje uveliko zapostavljan ili nedovoljno istraživan medij videa i tema nagog tijela u umjetnosti.

Takođe, ovim izborom se nagrada koja nosi ime Petra Lubarde oslobađa od "obaveze" forsiranja kvaliteta monumentalnog, epskog, heroičnog, „muški“ odlučnog te (p)održavanja kultnog statusa slikarstva i, jednako, distancira od praksi inertnog uprizorenja i modelovanja tzv. individualnih poetika, tzv. lokalnih specifičnosti ili osjećaja nacionalne samobitnosti.

Video instalaciju „Statičnost unutar prolaznosti vremena“ čine tri simultane video projekcije. One manifestuju i znalačko i suptilno sinhronizovanje medija i ideje gdje blurovanje slike stvara atmosferični sfumato prevodeći sliku u fantazmatski prizor lišen diktata deskriptivnog, narativnog, simboličkog, aluzivnog, čitljivog”.

Nagrada će biti uručena 14. 12. 2018. godine na Cetinju. u 12 h, prilikom otvaranja izložbe Salon “Petar Lubarda” u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“, a uručiće je predsjednik Vlade Duško Marković.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja