Naredne godine rade idejni projekt za zadužbinu Luketića

Programom investicija za narednu godinu , Opština Budva predvidjela je da za izradu idejnog projekta za zadužbinu Luketića izdvoji 15. 000 eura.

Ovim će napokon nepravda duga 90 godina, dijelom biti ispravljena da na mjestu nekadašnje porodične kuće najvećeg budvanskog dobrotvora i huministe Toma Luketića bude izgrađena multifunkcionalna dvorana sa bibliotekom kao novi centar kulture u metropoli turizma. Izgradnja bi po svemu sudeći mogla da bude realizovana 2020., jer naredne godine izdvojeno je samo za izradu idejnog projekta.


Naime, na placu od nekih 914 kvadrata koji se nalazi na 50- tak metara od Staroga grada, između lokala “ Hemingvej” i Atlas banke, nekada se nalazila Luketićeva kuća, koja je nakon razornog zemljotresa 1979 godina, oštećena, a potom i porušena jer Opština je nije htjela obnoviti.


Potomci Toma Luketića, uspjeli su 2010. zajedno sa tadašnjom budvanskom opozicijom (sadašnjim članicama vladajuće koalicije) i NVO aktivinstima da „ odbrane“ prodaju placa.

Tadašnja opštinska vlast namjeravala je da proda poslednji neuzurpirani komad Luketićeve zaklade. Prodaja je praktično već bila realizovana, jer je Opština za nekih 822 hiljada eura prodala zemlju inostranoj firmi , nakon čega je došlo do bunta , pa je cijeli posao obustavljen. Fondacija „ Zaklada Toma Luketića i njegove žene Stane za obrazovanje djece iz Budve i Paštrovića Sveti Stefana“ godinama unazad vode pravnu borbu da se ispoštuje testamentarna volja budvanskog humaniste.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja