Print this page

Taxi javašluk

Taxi javašluk

Iako je sezona uveliko prošla, a broj nelegalnih taksista se smanjio, budvanskim ulicama i dalje krstari više od 500 taksi vozila. Opštinskom odlukom o regulisanju taksi prevoza predviđeno je da u gradu bude najviše 400 taksi vozila, odnosno duplo više od parking mjesta na taksi stajalištima. Međutim, haos zbog nemogućnosti da se opštinska odluka sprovede, doveo je blago rečeno do pravog haosa, a veliki broj taksi vozila, koji je u špicu ljeta dostizao i hiljadu, doprinosio je saobraćajnom kolapsu, koji je Budva preživljavala tokom avgusta. Međutim, nemogućnost da se kontroliše cjenovna politika, nerijetko je dovodila da su tiristi morali da plaćaju i po nekoliko puta veće cijene taksi prevoza, od onih kojih se pridržava većina, od ukupno 28 registrovanih taksi udruženja u gradu.

Mada je cjenovnik predviđao tokom ljeta da kilometar vožnje bude jedan euro, koliko i start, nerijetko, taksimetri su otkucavali višestruko veće iznose, jer su ih taksisti baždarali na čak pet tarifa.

 

Tako i poslednji slučaj, o kome bruji grad, gdje je taksi prevoznik, kako Primorske novine saznaju, bijeli pasat 5, naplatio ruskoj državljanki vožnju od Budve do Podgorice nevjerovatnih 300 eura. Prema riječima taksista, svi dobro znaju, ko i kako radi u gradu, jedino to ne vidi inspekcija i policija.

 

Iz Opštine obećavaju da će naredno ljeto stati na put nekontrolisanom divljem taksi prevozu, i broj taksi vozila svesti na brojku koja je predviđena odlukom koju je sačinio opštinski Sekretarijat za gradsku infrastrukturu i ambijent.

 

Primjera radi u Dubrovniku broj taksi vozila je 90, a broj stanovnika duplo veći od Budve.

 

PODIJELI