Krapović: Konsolidovali smo finansije

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović ocijenio je na kraju dvogodišnjeg mandata da je aktuelna vlast uspjela da realizuje osnovno izborno obećanje - konsolidacija finansija.

“Realizacija budžeta u 2018.godini je premašila očekivanja, tako da na današnji dan imamo prihodovano 44.5 mil, što je iznos preko projektovanog. Iako smo imali pozitivni rebalans u decembru, kojim smo podigli iznos projektovanih prihoda sa 40 na 44 mil, sada možemo reći da smo i to premašili. Prošle godine smo imali ostvarenje planiranog od 98% i prihodovali smo oko 33.5 mil.


U naplati lokalnih javnih prihoda moramo se prije svega pohvaliti odličnom naplatom poreza na nepokretnost (najznačajniji tekući prihod) – 13,05 mil EUR, što je za 3 mil više u odnosu na isti period prošle godine, a rekord od kad se naplaćuje ovaj prihod. Porez na promet nepokretnosti takođe bilježi porast u odnosu na prošle godine. U 2018. je naplaćeno 3.5 mil, što je za 600.000 više u odnosu na 2017-tu godinu i oko 1,5mil više u odnosu na 2016.godinu. Takođe ukupni porezi su naplaćeni u iznosu od 19.030.623,22 EUR, za 3.6 mil više nego u istom periodu prošle godine.


Sve takse naplaćene su u planiranom iznosu, kao i naknade. Kod naknada se moramo pohvaliti naplatom naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, koja je u ovoj godini dostigla iznos od 9.2 miliona čime je drugu godinu zaredom premašeno planirano.Na kraju godine kad se sve proknjizi biće skoro 10 miliona eura.
Boravišna taksa je naplaćena u iznosu od 3,5 mil, što je za 300.000 više u odnosu na rekordnu 2017.godinu. Iz ovog podatka se može zaključiti da je učinjeno dosta u suzbijanju sive ekonomije kod izdavanja privatnog smještaja, a sama naplata je podignuta na viši nivo.


Ako na sve ove dobre prihode dodamo da je za 2 godine vraćen iznos od 22 mil obaveza iz predhodnog perioda, a da sa jednim dijelom tih obaveza nismo imali mogućnost upravljanja već su prinudno skinute sa računa, možemo govoriti da su ove teške dvije godine, protekle u sanaciji javnih finansija, sa akcentom na vraćanje dugova od ranije. Treba napomenuti da se opština za dvije godine nije kreditno zadužila ni cent, a da je za to vrijeme uspjela na ime starih kredita vratiti preko 1.5 mil anuiteta, a sve rate smo plaćali u propisanom roku, kako ne bi rizikovali ulazak u zonu zateznih kamata. Dakle ovdje pricamo o onome što je proknjizeno do skoro,ne na današnji dan a na kraju godine će cifra ukupno izmirenih obaveza u 2017-toj i 2018-toj godini iznositi preko 25 miliona eura ukupno.Ovo smatramo rezultatom za respekt,taj rezultat je prepoznat i priznat od strane svih u Crnoj Gori,pozicije,opozicije,nadležnih državnih institucija itd itd ali takodje i spolja svakako, u izvještajima Svjetske Banke,drugih medjunarodnih finansijskih institucija itd itd.Budva je danas potpuno likvidna opština i sve svoje obaveze servisira redovno.


Nadalje,drugi prioritet,usko vezan za prvi je bio rješavanje pitanja zbrinjavanja otpadnih voda,tj ogromnih problema koje smo zatekli i koji su godinama unazad ignorisani i zapušteni.


Nakon dvije godine napornih pregovora,kontinuirane i teške pravne bitke koja i dalje traje,nakon ekspertiza,revizija,saradnje sa Vladom Crne Gore,posebno Ministrastvom finansija kojima se ovim putem javno zahvaljujem na korektnoj saradnji,došli smo u po našoj ocijeni jako dobru situaciju i pravnu poziciju za opštinu.Bilo je za to potrebno mnogo umijeća,takta,kondicije i danas smo već izmirili dio obaveza ,dok smo za drugi,najveći dio uputili ponudu WTE-u,koja osim finansijskog dijela sadrži i put do konačnog razrješenja svih sporova i nakon toga,završavanje projekta zbrinjavanja otpadnih voda na teritoriji cijele opštine u konačnom.Duzan sam takodje da se zahvalim svima na predanom radu i angazmanu,potpredsjedniku Djuroviću,sekretaru Vaviću,advokatskoj kancelariji Rodić,Pro-ing Nadzoru i naravno profesoru Duhovniku i njegovom timu. Ovdje smo nadomak konačnog rješenja i pobjede i to smatram velikim uspjehom,pogotovo jer je jako teško bilo uopšte upuštati se u rješavanje ovog velikog i zapuštenogproblema,vrlo riskatno politički, profesionalno ,kako god hoćete.U pitanju je problem od kojeg su svi prije nas bježali,svakako zbog onoga što jeuradio neko drugi,zbog težine i kompleksnosti problema,zbog zloupotreba itd itd.Mi nismo pobjegli i sama ta činjenica nas čini pobjednicima.

Moram samo napomenuti da smo u ove dvije godine podigli na noge sva preduzeća,ustanove i službe i to je pozitivno uticalo na kvalitet života u Budvi značajno rekao bih.Ulagali smo u infrastrukturu, ulice i seoski putevi su dobili više asfalta u ove dvije godine nego decenijama unazad.Ulagali smo u same temelje svakog društva,školstvo i zdravstvo,imamo novi vrtić u TQ Plazi čime smo relaksirali pitanje prebukiranosti predškolskih ustanova,imamo formiranje omladinskog kluba i dodijelu prostorija mladima,obezbjedili besplatne udzbenike,renovirali učionice i toalete,kulinarske kabinete,stipendirali studente i djake,nagradili najbolje i dali im podsticaj za dalje…. Dobili veliki broj projekata,neke smo i sami zamisliliinicirali i implemetirali,zajedno sa partnerima kao što je UNDP ,planirali smo javne prostore sa gradjanima.
Trudili smo se da Budva bude otvorena kosmopolitska sredina u kojoj svako može da kaže,misli i uradi šta god želi,dok god to ne vrijedja bilo koga i dok god se ne kosi sa pozitivnim propisima države Crne Gore.Dobili smo veliki broj sporova,neke smo i izgubili ali zasvaki smo se borili posvećeno i bez ostatka.Realizovali smo veliki broj investicija iveliki broj pozicija u Planu Investicija uz transparetne i zakonite postupke javnih nabavki.Pomenuću samo kanalizacioni ispust u Petrovcu,takodje reparaciju kanalizacije u Prznom,atmosferski kanal u centru Budve,kruzni tok i uredjenje potoka u Becicima i mnogi druge realizovane postupke i projekte,kao i veliki broj započetih čije realizacija tek slijedi.


Djelimično smo rješili pitanje taxi prevoza u Budvi mada ima još posla,pitanje javnog prevoza,koji je danas besplatan za sve djake i penzionere u Budvi. Komunalno stambeno je donijelo teretane na otvorenom,igrališta,saobraćajna rješenja,djelimičnu a kasnije i konačnu nadam se zaštitu pješaka,njihovih trotoara,unaprijedili parkiranje u Budvi itd itd.Imamo davanje velikog broja prostorija u TQ centru NVO-ima,imamo zbrinjavanje ugrozenih djelova populacije,kroz NVO Puzeva kucica i projekat Dnevnog centra koji u narednom periodu treba u potpunosti da zaživi.To je jedan od najvaznijih projekata koji nam je donio osjećaj ispunjenosti i velikog zadovoljstva.Moramo još da radimo na pomoći siromašnima,Romskoj populaciji,socijali,na stambenom zbrinjavanju veceg broja socijalno ugrozenih, porodica samohranih roditelja,starih i nemoćnih.Imamo i tu rezultate ali mora više ibolje,ovo nije dovoljno.Posvetili smo znacajnu paznju vjerskim objektima,njihovoj dostupnosti isaradnji sa svim konfesijama u Crnoj Gori,kako bi svi vjerujući,kojoj god vjeri pripadali imali svoj značaj , pomoć i razumjevanje od Budve.

Takodje sport u Budvi je znacajno unaprijedjen,pogotovo kod ucesca mladjih generacija što mi je posebno drago,ali i svi opštinski klubovi,kao i oni koji to nisu su u Prvim ligama Crne Gore i na pravenstvima u samom vrhu u drzavi.Prva smo opština u Crnoj Gori koja novac sportskim klubovima dodijeljuje po Odluci i jasno utvrdjenim kriterijumima.Sea dance u Buljarici je bio najbolje organizovan do sada,probleme sa Jaza smo zaboravili iako je i to bilo vrlo riskatno,promjena termina i mjesta održavanja nije laka odluka,plus smo umjesto predvidjenih 800 hiljada eura prve godine dali 250 hiljada a druge 445 hiljada,dakle umjesto 800 predvidjenih ugovorom dato je 695 hiljada.Takodje,prosla Nova godina je bila do sada najposjećenija i najbolje organizovana,a ovaj doček,jubilarni dvadeseti će biti još bolji I još posjećeniji.


Na kraju,ali najviše važno,upravljali smo destinacijom na način da ono najbitnije, turizam iekonomija u Budvi funkcionišu dobro i donose dobar finansijski rezultat.Tu želim da napomenem da i odluke koje će sjutra biti usvojene omogućavaju da Budva funkcioniše dobro u 2019-toj godini.Kad smo kod turizma iupravljanja destinacijom moram da izdvojim Predlog Programa postavljanja privremenih objekata za 2019-2023 godinu. To je Odluka najveće moguće težine i značaja i ako bude usvojena sigurno će biti najznačajnija koju je ova vlast donijela i omogućiće da u sledećih pet godina Budva bude mnogo ozbiljnija turistička destinacija sa mnogo kvalitetnijom i primjerenijom ponudom.


Bez lažne skromnosti,rezultati govore za sebe i rekao bih da su kolosalni, u odnosu na zatečeno i ukupne okolnosti u kojima samo radili .Sve ovo su napravili i uradili ljudi koji su pred Vama danas,ali i mnogi drugi koji nisu mogli biti sa nama iz objektivnih razloga.Ima ih mnogo i zelim svima da se u ime gradjana opštine Budva i u lično ime zahvalim “, kazao je Krapović na konferenciji za novinare.

 

foto: Jugoslav Belada

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja