Ispituju da li je paljenje smeća zagadilo zemlju i vazduh na Brajićima

Podgorički Centar za ekotoksikološka istraživanja utvrdiće da li je paljenje otopadana na deponijia „Stari Kamenolom“ na Brajićima dovelo do pogoršanja kvakliteta vazduha i zemljišta.

Opština Budva zaključila je sa ovom državnom institucijom ugovor, nako što je Centar za ekotoksikološka istraživanja prvorangirana na tenderu koji je Opština po hitnom postupku raspisala. A problem paljenja smeća na deponiji, koja je bila isključivo namijenjana za odlaganje građevinskog otpada, aktuelan više godina unazad.Naslage smeća koje su odložene i pored zabrana, nerijetko su grojele a gust dio je znao da kulja danima, nošem vjetrom na sve strane

„Uprava za inspekcijske poslove obratila se još krajem aprila prošle godine Agenciji za zaptitu životne sredine za pokretanje postupka utvrđivanja štete u životnoj sredini ili neposredne opasnosti od šete na lokaciji za odlaganje građevinskog otpada „Stari kkamenolom“, piše u javnom pozivu Službe za javne nabavke Opštine Budva.U zahtjevu za pokreteanje postupka navodin se da je na dpeoniji dopšlo do zaopaljenja otpada i da se u vazduhu oslobađaju produkti sagorjevanja koji predstavljaju neposrednu opasnost i može imati negativan uticaj na kvalitet vazduha , te predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu.


Opštinski Sekretarijat za komunalno stambene poslove, od strane Sgencije zadužen je da izvcrši potrebna mjerenja kvaliteta vazduha i zemljištan, nakon čega je Ošptina i raspisla tender.
Predstavnici Mjesne zajednice Brajići u više navrata su upozoravali javnost na ozbiljnost situacije zbog paljenja otpada na ovoj deponiji.

 

foto: Jugoslav Belada

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja