Počeo sa radom unaprijeđeni servis za učešće građana u javnim raspravama – eParticipacije

Unaprijeđeni sistem eParticipacije - elektronski servis za javne rasprave na strateška dokumenta i zakone koje donosi Vlada Crne Gore, na Portalu e-uprave (http://www.euprava.me/eparticipacije), od danas je u funkciji.

Putem ovog servisa građani mogu aktivno da učestvuju u kreiranju zakona i ostalih strateških dokumenata a, mogu i iznositi mišljenja i stavove u javnim raspravama. Ovaj sistem objezbjeđuje proaktivno učešće građana u društvenim procesima i donošenju odluka bitnih za njihov život i život društvene zajednice.

Ministarstvo javne uprave u prethodnom periodu inoviralo je sistem eParticipacije. Jedna od novina u odnosu na prethodni sistem jeste i ta što se u okviru jedne objave omogućen pregled svih relevantnih dokumenata i komentara koji prate javnu raspravu.

Takođe, sistem eParticipacije pruža uslugu slanja notifikacija korisnicima koji imaju mogućnost da se prijave na objave javnih rasprava, konsultacija i poziva za učešće u radnim grupama. Korisnici koji jednom komentarišu bilo koji dokument koji je dat na javnu raspravu, prijavi se na notifikacije, sve dok ne odluči da otkaže notifikacije, dobija iste za sve objave na sistemu eParticipacije. U slučaju da korisnik uzme učešće i komentariše, stižu mu notifikacije putem mail adrese o statusu njegovog komentara.

Inovirani sistem e-Participacije ima za cilj da doprinese povećanju svijesti građana o neophodnosti njihovog učešća u procesu donošenja odluka, te afirmaciji eParticipacije, kao ključnog mehanizma za ostvarivanje ovih ciljeva.

Unapređenje e-Demokratije, a prije svega e-Participacije, prepoznato je u Akcionom planu Strategije reforme javne uprave. Obaveza objavljivanja javnih rasprava, poziva za učešće predstavnika NVO u radnim grupama, kao i poziva za konsultovanje zainteresovane javnosti, na portalu e-uprave, data je u Uredbi o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela organa državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja