Petrovac: Roditelji neće direktora koga je imenovao ministar

Roditelji djece Osnovne škole "Mirko Srzentić" u Petrovcu ponovo su se juče su se okupili ispred te obrazovne Ustanove, jer su, kako navode, i dalje pri svom zahtjevu da direktor Škole bude Ivana Kurtović.

Dok su roditelji protestvovali u dvorištu Škole, predstavnici roditelja u Savjetu roditelja sastali su se po prvi put sa novim direktorom Škole Miodragom Šćepanovićem.

Na sastanku, Savjet roditelja je upoznao direktora sa dijelom problema sa kojima se, po ocjeni roditelja, suočava Škola i predočili mu da je stav roditelja da će ti problemi biti najefikasnije rešeni ako direktor Škole bude Ivana Kurtović.

Zbog toga su roditelji rešeni da istraju u svom zahtjevu za promjenu direktora, te su pozvali direktora da podnese ostavku i time omogući da njihov zahtjev bude ispunjen.

"Roditelji smatraju da je nedopustivo stanje u kojem se Škola danas nalazi. I nemaju više strpljenja - žele promjenu odmah. Žele da na mjestu direktora Škole vide osobu koja je dosadašnjim radom i angažovanjem u Školi i zajednici pokazala da može da donese promjene. Žele da na mjestu direktora vide Ivanu Kurtović." - navode u pozivu koji su uputili Miodragu Šćepanoviću.

Nakon sastanka sa direktorom, Savjet roditelja je uputio i Molbu Ministru dr Damiru Šehoviću u kojem su zatražili da im se omogući uvid u konkursnu dokumentaciju.

Savjet roditelja je upoznat sa Odlukom Ministra, kojom je Miodrag Šćepanović odabran za direktora Škole, u kojoj je kao obrazloženje Odluke navedeno:

"Na osnovu izloženog a razmatrajući Program razvoja Ustanove koji su kandidati dostavili, kao i Izvještak Komisije, odlučio sam da za direktora JU Osnovna škola "Mirko Srzentić", Petrovac, Budva izaberem kandidata Miodraga Šćepanovića, iz sljedećih razloga:
Odredbama člana 80 st. 1 i 6 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju propisano je da ministar bira direktora na osnovu javnog konkursa i podnesenog programa razvoja ustanove, što znači da ministar nakon razmatranja podnesenog programa razvoja i Izvještaja Komisije ima diskreciono pravo prilikom izbora direktora.
Imajući u vidu da se iz Izvještaja Komisije i intervjua utvrđuje da je kandidat Miodrag Šćepanović pripremio Program razvoja Ustanove, čijom bi se realizacijom unaprijedio ukupan rad, odlučio sam kao u dijapozitivu odluke."

"Budući da Plan razvoja ima toliku težinu da se po članu 83, stav 1, tačka 1, Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, direktor javne ustanove može razriješiti dužnosti ako ne realizuje Program razvoja Ustanove, smatramo da je od izuzetne važnosti da budemo upoznati sa Programom razvoja koji je priložio kandidat Miodrag Šćepanović." - navode u Molbi i traže obrazloženje: "Zato molimo da nam obrazložite iz kojih ste razloga procjenili da je Program razvoja Ustanove koji je priložio Miodrag Šćepanović bolji od Programa razvoja Ustanove koji je priložila Ivana Kurtović."

Predstavnici Savjeta roditelja su još jednom podsjetili da su prilikom konkurisanja na mjesto direktora Ustanove iskazali svoju podršku kandidatu Ivani Kurtović u pismu koje je ona dostavila Komisiji tokom intervjua. U tom pismu je iskazano da je Savjet roditelja upoznat sa kvalitetima Ivane Kurtović i kao nastavnika i kao čovjeka i člana zajednice. Pismo podrške je tada uputila i Olja Kraljević, majka dva đaka sa sametnjama u razvoju, podsećajući da je Ivana Kurtović veliki borac za školu, djecu i ceo Petrovac.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti