Akcije za obilježavanje Dana Planete

Dan Planete Zemlje obilježava se ekološkim akcijama svakog 22. aprila. Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore već tradicionalno, u saradnji sa lokalnim nevladinim organizacijama, školama i drugim ustanovama organizuje akcije čišćenja i uređenja morskog dobra. Ove godine realizovaće se sledeće akcije:


1. U opštini Herceg Novi, u ponedjeljak 22. aprila, sa početkom u 10:00 časova, u saradnji sa NVO udruženje roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju „Zrak Sunca“ realizovaće se akcija "Djeca u krilu Planete" u okviru koje je planirano organizovati tri akcije čišćenja i uređenja plaža i školskih dvorišta i igrališta, sa posebnim akcentom na dječiju plažu i plažu prilagođenu licima sa invaliditetom ispred prve faze instituta "Dr Simo Milošević" u Igalu. U ovoj akciji učestvovaće veliki broj lokalnih institucija, preduzeća i organizacija.

2. U opštini Kotor, u subotu 20. aprila, sa početkom u 09:30 časova, Javno preduzeće će u saradnji sa NVO „Naša akcija" sprovesti akciju čišćenja zone na potezu od početka MZ Muo prema hotelu Fjord, zatim Gurdić, Škurde i obala do Žute plaže u Kotoru, u kojoj će se uključiti veliki broj volontera, predstavnici Kulturnog centra “Nikola Đurković”, planinarskog kluba “Vjeverica”, Triatlon kluba Kotor, Fondacije Kotorskog festivala, NVO „Koltrina“ i ostali.

3. U opštini Tivat, u srijedu 24. aprila, sa početkom u 09:30 časova, u saradnji sa NVO „Arsenal Eko“, realizovaće se akcija čišćenja podmorja na potezu od Lučice Kalimanj do šetališta Pine u Tivtu, u kojoj će se pored ronilaca ove organizacije uključiti još i predstavnici Zelenog tima opštine Tivat, D.o.o. „Komunalno“ Tivat, Omladinski kulb Tivat, i učenici OŠ „Drago Milović“.

4. U opštini Budva, u utorak 23. aprila, sa početkom u 10:00 časova, JP "Morsko dobro" će u saradnji sa NVO „Green Net – Zelena mreža“ sprovesti akciju čišćenja i uređenja prostora ispod Jadranskog Sajma, tj. plaže ispod objekta "TORCH", kao i uređenje javnog mobilijara i zelenih površina u zaleđu predmetne plaže. U akciji će učestvovati predstavnici JU „Grad Teatar Budva“, NVO „Eko Centar Budva“, djeca JPU “Ljubica Jovanović Maša”, D.o.o. „I Fly“ kao i brojni drugi volonteri i turisti.

5. U opštini Bar, u saradnji sa Izviđačkim odredom „24. novembar“, u ponedjeljak 22. aprila, sa početkom u 10:00 časova, će se održati akcija uklanjanja otpada sa kompletne gradske plaže u potezu od Gradske marine do ušća rijeke Željeznice u more, kao i sadnje nekoliko stabala raznog drveća na mjestima na kojima su ista stradala u nevremenu. Kao i prethodnih godina akciji će se pridružiti veliki broj lokalnih institucija, preduzeća i organizacija.

6. U opštini Ulcinj, u ponedjeljak 22. aprila, u 08:00 časova, JP "Morsko dobro" će u saradnji sa NVO „RDA - UBA", realizovati akciju čišćenja zaleđa kupališta na Velikoj plaži na lokaciji od kupališta "CABO" do kupališta "HAVANA". Tom prilikom sakupljaće se otpad, i adekvatnim kamionima i kontejnerima odlagati na za to predviđeno mjesto. Akciji će se pridružiti predstavnici NVO “Zeleni korak”, JP „Komunalne djelatnosti“ Ulcinj, JP „Za uzgoj i zaštitu divljači“ Ulcinj, i drugi.

7. U ponedjeljak 22. aprila 2019. godine, sa početkom u 09:30 časova, službnici Javnog preduzeće će se pridružiti akciji čišćenja Velike plaže u Ulcinju, koju organizuju Karisma Hotels Adriatic Montenegro, RLC Montenegro i lokalna nevladina organizacija iz Ulcinja - NVO Ecovita.

 

foto: Miloš Ćetković

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja