Protokol Opštine i WTE/ EVN - Njemcima 4.5 miliona eura, angaužuje se mješovita komisija

Opština Budva zaključiće danas sa njemačkom kompanijom WTE iz Esena i austrijski koncern EVN, protkol o saradnji kojim su definisani konkretni uslovi za ostanak inostranih partnera da u narednih godinu upravljaju postrojenjem za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica. Protokolom će biti dogovoreno da Opština Budva na ime investicionog ulaganja uplati 3.5 miliona eura, te još 800 hiljada eura za održavanje kolektora u narednih godinu, kao i da bude formirana zajednička komisija, koja će u roku do tri mjeseca utvrditi tačan iznos koliko je novca utrošeno u izgradnju postrojenja te kanalizacione mreže i ispusta.

To je bila jedina i stavka oko koje su se sporile dvije strane.


Podsjećamo, Opština i Vlada su krajem maja prošle godine , nakon dogovora sa WTE / EVN zaključile ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza, po kome je lokalna uprava tada sa svoga računa WTE – u isplatila 3.25 miliona eura, dok joj je Vlada pozajmila još toliko novca, pa je ovoj firmi , koja je u većinskom vlasništvu austrijskog koncerna EVN, tada je izmiren dug od 6.5 miliona eura. Opština je Vladi pozajmicu vratila krajem prošle godine, nakon usvajanja rebalansa, mjesec dana prije isteka roka od šest mjeseci.


To je bio rezultat mukotrpnih pregovora jer je WTE i tada zaprijetila da će aktivirati državnu garanciju od 29.3 miliona eura, jer Opština Budva nije izmirivala obaveze pune dvije godine. Nova lokalna vlast tada je odbila da isplati dugovanje, jer se pred Specijalnim tužilaštvom vodi istraga zbog korupcionaške afere, u koju je uključena organizovana kriminalna grupa na čelu sa Svetozarom Marovićem, a koja je preko izgradnje postrojenja prisvojila tri miliona eura.


Opština i Vlada dogovorili su se u maju sa Njemcima da se izmiri dio duga, a potom izvrši supervizija projekta, koja je povjerena konsultantskoj kući „ Dr Duhovnik“ iz Slovenije.


Za ove usluge Opština je konsultantima platila 164 hiljade eura.
Nalazom DR Duhovnika, Opština je bila spremna da WTE / EVN ponudi 36.442.823, 91 euro da otkupi postrojenje. Ta cijena obuhvata troškove investiranja sa projektovanjem i finansiranjem postrojenja za tretman otpadnih voda u Vještici do 15. novembra 2018. i troškove upravljanja postrojenjem do 1. septembra prošle godine. Takav nalaza WTE / EVN su odbili da priznaju i zahtijevaju da se uradiu nova supervizija u kojoj će učestvovati stručnjaci KfW banke
Opština je do sada uplatila njemačkoj strani 9.057.634,33 eura.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti