Print this page

Budvansko šetalište da dobije mediteranski duh

Međunarodni konkurs za urbanističko-arhitektonsko rješenje šetališta u Budvi može biti novi impuls uobličavanja urbanizacije i izgleda grada, zaključeno je na panelu koji je na ovu temu organizovan na festivalu investicija FREI 2019 u Budvi.

Na panelu su govororili Dušan Vuksanović, glavni državni arhitekta, Ana Samardžić, glavni gradski arhitekta Budve, Slobodan Bobo Mitrović, arhitekta, Veljko Radulović, profesor Arhitektonskog fakulteta i Dragan Marković, pomoćnik direktora JP Morsko dobro.

Vuksanović je naglasio da je osnovni cilj realizacije projekta šetališta, koje bi trebalo da bude rađeno kao promenada karakteristična za primorsko mediteransko naselje, „pješačka komunikacija“. Aspekti koji će biti uzeti u obzir su prvenstveno funkcionalni, urbani, sociološki, inženjerski i arhitektonski. Funkcionalni aspekti su uređeni tokovi pješačkih komunikacija i fizičko povezivanje sadržaja i fizičkih struktura.

Očuvanje i potencijalna obnova plaža, uzimajući u obzir djelovanje mora u susretu sa obalom i plažom, bitni su inženjerski aspekti na koje se mora računati. Vuksanović je istakao da će arhitektonsi aspekti uzeti u obzir oblikovne elemente, materijale i dizajn materijala.

Panelisti su se saglasili da je javni razgovor na ovu temu veoma značajan i da je arhitektonski konkurs instrument za dolazak do optimalnog rješenja za šetalište koje treba biti dominantna urbana tačka Budve. Takođe, naglašeno je da će, pored arhitekture i estetike, funkcionalnost šetališta biti jedna od glavnih polaznih tačaka za konkurs.

 

Uprava javnih radova: Preko 63 miliona eura za realizaciju projekata u 2019. Godini

U okviru sesije o investicijama u infrastrukturu kao preduslovu razvoja sjevera Crne Gore, Maja Đurović Delić, pomoćnica direktora Uprave javnih radova, navela je da je Zakonom o budžetu za 2019. godinu planirana realizacija sredstava od preko 63 miliona eura. Od toga, kako je istakla, 54% će se realizovati na sjeveru Crne Gore. Ona je naglasila da je za unapređenje turističke ponude predviđeno ulaganje od skoro 18 miliona eura, prvenstveno u ski centre Kolašin 1600, Žarski u Mojkovcu, Cmiljača u Bijelom Polju, Durmitor na Žabljaku i Hajla u Rožajama. Ukupna ulaganja u skijališta premašiće 70 miliona eura, a obuhvatiće izgradnju saobraćajne mreže i pristupnih puteva, žičara, baznih stanica, primarne elektroenergetske infrastrukture, kao i sistema za vještačko osnježivanje.

Jedan od najznačajnijih projekata koje realizuje Uprava javnih nabavki, turistička valorizacija Đalovića pećine, vrijedan je 12 miliona eura, a ove godine predviđeno je ulaganje od skoro 3,5 miliona eura. Projekat obuhvata izradu glavnih projekata za uređenje unutrašnjosti pećine i pješačkih staza, idejni projekat za centar za posjetioce, pristupni put „Bistrica – Manastir Podvrh“, žičaru, elektroenergetsku infrastrukturu i projektnu dokumentaciju za vodosnabdijevanje. Ove godine već su potpisani ugovori za izgradnju primarne elektroenergetske infrastrukture, kao i infrastrukture za potrebe napajanja kompleksa.

PODIJELI