Print this page

Radulović: Inžinjerska komora doprinosi postavljanju jasnih pravila i poštovanju najviših kriterijuma

Inženjerska komora Crne Gore (IKCG), sa oko 3.000 licenciranih inženjera, značajno doprinosi postavljanju jasnih pravila i poštovanju najviših kriterijuma, što rezultira kvalitetnim poštovanjem prostora, objekata, te u krajnjem pokazuje brigu za čovjeka.

To je ocijenio ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović na otvaranju 69. Generalne skupštine Evropskog savjeta građevinskih inženjera (European Council of Civil Engineers – ECCE), koja je održana u Podgorici.

On je istakao da je zahvaljujući ovakvim okupljanjima, struka u prilici da razmijeni mišljenja, iskustva iz prakse, da kao profesionalci budu u toku sa najsavremenijim dostignućima iz oblasti inženjerstva, posebno u oblasti građevine.

Na taj način se, kako navodi Radulović, pomjeraju granice u izgradnji objekata, u njihovom tehničkom opremanju i prilagođavanju istih za što komforniji život građana.

„Kada pogledamo spektar poslova koji potpadaju pod inženjerstvo, čini se da skoro sve što nas okružuje nije moglo biti napravljeno bez supervizije građevinara, mašinaca, arhitekata i elektroinženjera. Ako bi između Boga i prirode postojala polemika ko je stvorio svijet, čini se da bi inženjeri mogli reći – mi smo stvorili skoro sve ostalo na zemlji“, kazao je ministar Radulović.

On je iskazao uvjerenje da će elan, znanje i ogromno iskustvo koje su učesnici Skupštine donijeli u Crnu Goru dati veliki doprinos unapređenju najviših tehničkih i etičkih standarda struke.

„Posebno mi je drago što među vama danas ovdje ima stručnjaka iz Velike Britanije, Njemačke, Turske, Rusije - država čiji je razvoj u skoro svim oblastima na najvećem svjetskom nivou“, zaključio je Radulović.

Predsjednik IKCG, Srđan Laković, poručio je da je Komora spremna da svojim kapacitetima, pruži podršku realizaciji postavljenih zadataka ECCE-u, u cilju unapređenja struke u evropskim okvirima.

On je istakao da, uprkos lokalnim specifičnostima država iz kojih dolaze, članove udruženja pogađaju isti problemi održivosti inženjerske profesije, ambijenta u kom se ona odvija, pa sve do postizanja globalno postavljenih ciljeva održive gradnje.

„Dodatno, u Crnoj Gori smo ove godine obilježili jubilej „40 godina od zemljotresa“ koji je imao do tada neviđen razorni potencijal, zbog čega me posebno raduje što ćemo danas imati priliku da diskutujemo i o seizmičkoj stabilnosti objekata u sadejstvu sa očuvanjem životne sredine i poštovanjem principa energetske efikasnosti i prepoznamo pravce daljeg, zajedničkog djelovanja“, zaključio je Laković.

Predsjednik ECCE, Aris Hacidakis, istakao je da će rad Skupštine biti usmjeren ka velikom broju značajnih problema i izazova sa kojima se članovi susrijeću.

„Najznačajniji izazov jeste očuvanje visokog nivoa profesionalnih standarda i praćenje novina u građevinarskoj industriji. Moramo pratiti nove zahtjeve vezane za zaštitu životne sredine od klimatskih promjena i sve druge stvari koje imaju uticaj i na našu profesiju“, naveo je Hacidakis.

On je dodao i da standardi i zahtjevi u oblasti građevinske industrije postaju mnogo komplikovaniji.

„Profesija inženjera postaje mnogo odgovornija nego što je bila, jer svaka naša aktivnost ima uticaj na svijet oko nas. Zato imamo mnogo značajniju odgovornost“, kazao je Hacidakis, dodajući da je uloga ECCE-a, da konstantno informiše članove članove širom Evrope o novim tendecijama i metodama zaštite životne sredine, kako bi održali ujednačen nivo kvaliteta profesije.

PODIJELI

Tagged under