„Kreativna Crna Gora“: „VR Montenegro“ za bolju vidljivost crnogorskih filmskih lokacija na globalnom tržištu

Program „Kreativna Crna Gora“, koji je pokrenulo Ministarstvo kulture, ove je godine dao prve rezultate. Na prvom konkursu u okviru navedenog programa, kojim će biti uspostavljen crnogorski kulturni proizvod, kao plod saradnje kreativnog sektora i preduzetničko – proizvodnog, podržano je ukupno 11 autora. U pitanju je 10 projekata i proizvoda, te jedna naučna studija.

Obezbjeđivanjem osnovnih uslova i sredstava za rad – prostora, opreme, promocije i sl. sa sigurnošću možemo reći da je Ministarstvo zajedno sa autorima, uspješno pokrenulo 10 novih biznisa u kulturi, čime želimo motivisati i druge umjetnike da se na pred stojeće konkurse prijave sa svojim inicijativma i idejama.

Imajući u vidu značaj programa „Kreativna Crna Gora“, prevashodno u pogledu afirmacije autora i značaja njihovih projekata za stvaranje crnogorskog kulturnog proizvoda, Ministarstvo kulture nastojaće da javnosti predstavi svakog od njih, uz projekte čiji su autori.

Autor jedne od 11 ideja podržanih putem konkursa „Kreativna Crna Gora“ je „Artikulacija“ iz Podgorice. U pitanju je projekat „VR Montenegro“, koji je baziran na savremenim tehnologijama virtuelne realnosti, odnosno ’location scoutinga’ u filmskoj industriji.

Zahvaljujući tom projektu, prezentacija Crne Gore kao destinacije na filmskim sajmovima i festivalima biće izuzetno obogaćena – jer će predstavnici zainteresovanih producentskih kuća biti u prilici da na jednom mjestu, koristeći VR naočare, vide sve filmske lokacije i pejzaže u našoj državi. Time ne samo da će Crna Gora biti dodatno afirmisana kao filmska destinacija, već će biti omogućeno i autorima da svoj rad valorizuju kroz koprodukciju sa nekom od inostranih producentskih kuća.

Igor Mitić iz „Artikulacije“ objašnjava kako će projektom „VR Montenegro“ biti predstavljeno niz lokacija sa područja Crne Gore.

Naš projekat podrazumijeva obilazak čitave Crne Gore, i to brojnih lokacija u raznim vremenskim uslovima, tokom različitih godišnjih doba. Na taj način, dobićemo kompletnu sliku koju ćemo kasnije prezentovati kao ponudu Crne Gore na filmskim smotrama – kazao je Mitić.

Program „Kreativna Crna Gora“ time će doprinijeti stvaranju inovativnog proizvoda.

Poenta je da nekoga ko fizički nije u Crnoj Gori – faktički dovedemo na određenu lokaciju u našoj državi. Naš cilj je da projektom „VR Montenegro“ pokušamo da dovedemo što više stranih produkcija da rade ovdje – zaključio je on.

Iz „Artikulacije“ poručuju kako Crna Gora ima brojne specifičnosti i povoljnosti kao filmska lokacija i da je vrijeme da to bude iskorišćeno na pravi način.

 

 

foto: Miloš Ćetković

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti