Radulović očekuje dobru sezonu

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović razgovarao je danas sa novinarima o priprepremljenosti Crne Gore za ljetnju turističku sezonu, rezultatima zimske sezone, borbi sa sivom ekonomijom u turizmu i perspektivama ove privredne grane sa aspekta ponude i avio-povezanosti.

Tokom radnog doručka, ministar je ocijenio da očekuje još bolju sezonu od prethodne, ukazujući na prednosti naše destinacije i izazove sa kojima se suočavamo.

Radulović je napomenuo da je tokom prva četiri mjeseca ove godine crnogorske hotele posjetilo skoro 64.000 turista više nego u istom periodu prošle godine. Istakao je da su turisti u hotelima tokom prva četiri mjeseca ukupno ostvarili 87.000 noćenja više nego u istom periodu prošle godine.

Poseban akcenat već dvije godine stavljen je na sivu ekonomiju u turizmu, pa su nadležni fokusirani na kontrolu nelegalnog zapošljavanja i nelegalno pružanje agencijskih usluga.

„Zadovoljan sam naplatom boravišne takse, jer je do sada zabilježen rast za oko 25 odsto u odnosu na prethodnu godinu“, kazao je Radulović.

On je istakao da je tokom mandata ove Vlade, Crna Gora dobila 63 nova hotela i 4.500 novih ležaja.

Ministar Radulović izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da je na oba crnogorska aerodroma opsluženo oko 80 000 putnika više u odnosu na prethodnu godinu, kao i time što se sprovodi ozbiljna promocija na važnim emitivnim tržištima.

„Ono što će doprinijeti dobrim turističkim rezultatima jeste i činjenica da je Crna Gora preko crnogorskih aerodroma ove godine povezana sa 68 destinacija svijeta“, saopštio je ministar Radulović istakavši da je potrebno nastaviti sa uspostavljanjem što većeg broj direktnih letova iz Podgorice i Tivta.

Među stavkama koje bI trebalo da unaprijede crnogorski turistički proizvod ističu se Podsticajne mjere za koje je ove godine opredijeljeno 750,000 eura. Većina festivala i manifestacija u Crnoj Gori potpomognuta je upravo kroz ovaj način finansiranja što je Crnu Goru izdvojilo kao destinaciju dobrog provoda. Ministar je posebno istakao mjere za unapređenje seoskog domaćinstva, za koje je izdvojeno 50.000 eura.

„Imamo ideju u povoju koja će donijeti rezultate, a to je pomoć domaćinstvima u ruralnom području da adaptiraju svoje objekte i upodobe ih za potrebe seoskog turizma“, kazao je Radulović.

Ministar je podsjetio da su tokom perioda predsezone održane Igre malih zemalja, što je bio ozbiljan spektakl koji je u Crnu Goru doveo preko 2000 takmičara i predstavnike preko 200 medija. On je takođe naveo da će Crna Gora krajem juna biti domaćin i 40. Svjetskih medicinskih i zdravstvenih igara, koje će, prema očekivanjima organizatora okupiti renomirane goste iz raznih zemalja.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti