Print this page

CTU ponovo pozvalo kotorsku upravu da riješi haos

Crnogorsko Turističko Udruženje ( CTU) ponovilo je apel gradskim vlastima u Kotoru, da sazovu hitan sastanak sa predstavnicima Udruženja Autobuskih prevoznika i Asocijacije turističkih vodiča i regulišu haos nakon odluke da izletnički autobusi ispred Starog Grada ne mogu preuzeti ili iskrcati svoje grupe. 

Saopštenje CTU prenosimo u cjelosti:

Nejasno ko je ovakvu odluku donio prije 10 dana, ali pružaoci ove turističke usluge su to saznali na licu mjesta , nakon naplate kazni .
Treba li pojašnjavati koliko je takvo postupanjeneprofesionalno , te koliko je štete putnicima , agencijama nanijelo ( u čijem planu je uvijek navedeno da se autobusom putuje do mjesta udaljenog dva minuta od starog grada ) ? Šta je sa nenajvljenim troškovima , saobraćajnom kolapsu koji nastaje, budući da na terenu( prema informaijama koje dobijamo) Komunalna i Saobraćajna policija postupaju različito , a dodatne nevolje tek počinju kada treba odrediti alternativni parking ?


Iznad svega šta je ovakvim načinom donošenja i primjene dobila Crna Gora kao turistička destinacija ?Uz to, i kazna se naplaćuje po nedefinisanim normama i kako nam u javljaju članovi, može iznositi 50, ali i 100 eura ,zavisno od procjene na licu mjesta , a ne propisanih normi ...
Umjesto da bude poučno negativno iskustvo Opštine Budva , koja je prošle godine izmjestila stajališta par kilometara od Starog grada , Kotor neobjašnjivo donosi i primjenjuje tako važnu odluku u svega nekoliko dana ?!


Mnogo je pitanja otvoreno načinom “donošenja” i“primjene” , stoga apelujemo na “gradske oce “ da u interesu javnosti objasne :


-ko je sebi dodijeliio nedležnost za donošenje oveodluke i tako direktno ugrozio izletničke programe -već za narednu sedmicu otkazano preko 60 dolazaka- svega 10 dana nakon što je Turistička organizacijasaopštila da je Kotor posjetilo preko 74.000 izletnikatj. 18% više u odnosu na isti uporedni period prošlegodine.
-po čijem nalogu je koncipirana ovakva odluka ,gdje je i na koji način formalno pravno uobličena i donesena ?
-kako je određena visina kazni i kada je odluka zvanično stupila na snagu i zašto turistički poslenici o tome nisu blagovremeno obaviješteni , kada već nisu konsultovani ? Tako bi u elementarno pristojnoj poslovnoj komunikaciji dobili šansu da partnerskimAgencijama objasne promjene, koriguju cijene i sačuvaju ugled.
-kako su definisane nadležnosti Komunalne i Saobraćajne policije, koje ako je suditi po primjedbama sa terena djeluju neusklađeno ?


Ovako ishitrenim i neprofesionalnim potezima, samo se ruši reputacija Crne Gore kao respektabilne turističke destinacije u razvoju –koja u svojoj državi generiše skoro 30 odsto GDP-a ?
Pozivamo sve strane da se sastanu što prije i konstruktivno prevaziđu novonastalu situaciju , u interesu građana i turista.

PODIJELI